Finnország parlamentje nemsokára megtárgyalja annak lehetőségét, hogy népszavazást írjanak ki az eurozónából kilépésről. Több mint ötvenezer aláírást gyűjtött össze egy petíció, ami követeli az euró feladását és a nemzeti fizetőeszköz visszaállítását.
A parlament március 10.-én döntött arról, hogy megtárgyalja a petícióban foglaltakat. Bár az ülés időpontjáról még nem született döntés, a Deutsche Welle német napilap azt írja, már a következő hetek során döntést hozhatnak a referendum kiírásával kapcsolatban. A Reuters hírügynökség szintén a népszavazás lehetőségével foglalkozott, hozzátéve, hogy a finn lakosság több mint egyharmada támogatja a nemzeti fizetőeszköz visszaállítását.
A helyzet komolyságát mutatja, hogy a petíciót nem valamelyik rendszerellenes mozgalom indította, hanem Paavo Väyrynen, az ország volt külügyminisztere. A politikus a petícióban kijelenti, hogy az euró eltörlését a társadalom tekintélyes része támogatja, ennek okán a közös európai fizetőeszköz használatával kapcsolatban indokolttá vált a lakosság közvetlen megkérdezése.
Finnország 2002-ben állt át az euró használatára. Bevezetését azonban az euró elutasítottságának fokozódása követte, ami azt mutatja, hogy az új fizetőeszközre átállás a mindennapokban érezhető negatív következményekkel járt, melyek több mint egy évtized alatt sem mérséklődtek.
Egy 2015. novemberi felmérés szerint a finn lakosság 64%-a támogatja az euró mint fizetőeszköz megtartását. Ellenzői szerint azonban a nemzeti fizetőeszköz használatára visszaállással könnyebben kezelhetőek lennének a gazdasági problémák; egy tagállam kormánya a saját pénznem értékének befolyásolásával enyhítheti az országot sújtó negatív gazdasági folyamatok hatásait, miközben ugyanezt nem tudják megtenni, miután átálltak az euró használatára.


http://www.hidfo.ru/2016/03/finnorszag-nepszavazast-irhat-ki-az-eurozonabol-kilepesrol/