2015. szeptember 10., csütörtök

Több százezer migráns szavazóhoz juthat a liberális baloldal

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint eddig 142 ezren kértek menedéket Magyarországon, de legtöbbjük már elhagyta az országot. Brüsszel döntései miatt azonban nagy részüket visszatoloncolhatják Magyarországra.
A külügyminiszter szerint augusztus végéig 166 ezer migráns érkezett az országba (ez mára 180 ezer fölötti szám). A Novi Magazin szerbiai hetilapnak nyilatkozva azonban elmondta, nem túlzás kijelenteni, hogy év végére 400 ezer fölé nőhet a számuk. Menedékjogot összesen 142 ezren kértek, a szerb-magyar határ azonban az Európai Unió külső határa is, így az illegális bevándorlók tekintélyes része Magyarországon kell regisztrálva legyen. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy részüket hazánkba fogják visszatoloncolni, miután Németország vagy Svédország elutasítja kérelmeiket.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnap ismertette a bevándorlás-kérdés rendezését célzó javaslatait; ebből kiderült, hogy Magyarországtól 54 ezer menekültet venne át az Európai Unió, akik más uniós tagországban kerülnének elhelyezésre. A hazánkban kezdeményezett 142 ezer kérelemből azonban csak alig több mint 300-at adtunk meg. Ennek ellenére jóval több, közel 190 ezer bevándorló lépte át a magyar határt úgy, hogy kapcsolatba is került a magyar hatóságokkal – és a határ teljes lezárásáig tovább özönlenek. Vannak, akik nem akarnak Magyarországon regisztrálni, de tekintélyes részük magyarországi tartózkodása alatt regisztrálásra kerül, és úgy utazik tovább valamelyik nyugati országba. Miközben 54 ezer menekültet venne át Magyarországtól az Európai Unió, a menekültek nagy része már elhagyta az országot, technikailag tehát nem a mi problémánk lenne az elhelyezésük. Amiért mégis “Magyarországhoz tartoznak”, az a regisztrálást szabályozó dublini rendszer; ennek értelmében Magyarországra toloncolnának vissza minden olyan bevándorlót, aki a nyugati országokban nem kap menedékjogot. A bevándorlók nagy része egyelőre továbbutazik Németországba – a következő hetek folyamán azonban megkezdődhet a migráns-áradat visszahullámzása; a bevándorlók egy része ugyanis nem telepedhet le semelyik nyugati országban, számukra így az az egyetlen biztos pont, hogy Magyarországon regisztrálásra kerültek.
Nem lehet pontosan előre jelezni, hogy összesen hány olyan bevándorló lesz, aki keresztülutazott Magyarországon, de végül a nyugati országokban sem maradhatnak. Ha néhány tízezer menekültet át is vesz az Európai Unió, 2018-ra mindenféleképpen százezres nagyságrendű lehet azok száma, akik végül Magyarországra lesznek visszatoloncolva.
A Magyar Idők napilapban megjelent publicisztika szerint a hazai baloldal azzal számol, hogy a migráns-kérdés Magyarországon is a nyugati országokban mutatkozó trendet követi majd. Eszerint a bevándorlók nagy része liberális baloldali szavazó lesz, miután megszerzi az állampolgárságot valamely európai országban. Értelemszerűen, hiszen a bevándorlók arra a pártra fognak szavazni, amely befogadásukat a többségi társadalom akarata ellenében is támogatja. A publicisztikában közöltek intő jel; Juncker bejelentése, és a Magyarországon regisztrált bevándorlók száma ugyanis azt vetíti előre, hogy a közeljövőben százezres nagyságrendben rekedhetnek Magyarországon olyan személyek, akik korábban illegális bevándorlók voltak, de Magyarországon regisztrálásra kerültek, majd Németországban nem maradhattak.
A választásra jogosultak száma alapján ez nem csak statisztikailag mérhető szavazóbázist jelent a baloldalnak, hanem egyenesen azt, hogy a migránsok miatt bejuthatnak a parlamentbe olyan balliberális pártok, melyek egyébként nem lépnék át a bejutási küszöböt. A jelenlegi részvételi hajlandóság mellett mintegy 250 ezer szavazat kell ahhoz, hogy egy párt bejusson a parlamentbe. Milyen hatással lesz a magyar politikai életre, ha több százezer bevándorlót kell befogadjon Magyarország? A hatás egyértelmű. A liberális baloldalnak emiatt elsődleges most a bevándorlás-kérdés: Gyurcsány Ferenc politikai túlélése és 2018-as parlamentbe jutása múlhat azon, hogy mennyi bevándorló érkezik Magyarországra. Az Európai Unió pedig összesen 54 ezer főt venne át. Hagynak bőven szavazót a liberális baloldalnak; olyannyira, hogy annak kapcsán felmerülhet a szándékosság kérdése. Ahogy az Európai Bizottság Gyurcsány Ferenc pártját is közvetett módon anyagilag támogatja, elképzelhető, hogy szavazókat is szándékosan importálnak a Demokratikus Koalíció számára.
http://hidfo.ru/2015/09/tobb-szazezer-migrans-szavazohoz-juthat-a-liberalis-baloldal/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése