Magyar politikusokból és üzletemberekből álló delegáció érkezik az Egyesült Államokba, hogy elősegítse a két ország szorosabb együttműködését.
A buzzfeed.com információi szerint a magyar delegáció tucatnyi politikusból és gazdasági vezetőből áll, akik június 30-án küldtek meghívót amerikai kongresszusi képviselőknek. A forrás szerint a delegációban helyet kap Kucsák László (Fidesz), Demeter Márta (MSZP), és Staudt Gábor (Jobbik), akiről a hírportál máris visszaidézi, hogy “a Magyar Gárda nevű paramilitáris szervezet tagja volt”, ami “korábban a Jobbikhoz kötődött, és 2009-ben betiltották”.
A Buzzfeed által csak ultranacionalista politikusként hivatkozott Staudt Gábor a delegáció más tagjaival egyetemben szintén részt vesz a szenátus külügyi bizottságának politikusaival szervezett találkozókon, különös tekintettel az európai üzleti kapcsolatokért felelős albizottságok tagjaira. A sajtóorgánum által hivatkozott forrás szerint a delegáció feladata, hogy tovább bővítse a két ország közti üzleti kapcsolatokat. Ebből a szempontból igen érdekes, hogy a csoportban MSZP-s politikus, és a Jobbik egy meghatározó alakja is helyet kap. Amennyiben az Egyesült Államok és Magyarország közti üzleti kapcsolatok jobbikos politikusok bevonásával bővülnek, a párt elegendő üzleti kapcsolati tőkét tud felhalmozni ahhoz, hogy a 2018-as országgyűlési választásokra kormányerőssé váljon.
A sajtóorgánum olvasóinak gyorstalpalóként megadja az értelmezési keretet a magyarországi helyzethez: röviden leegyszerűsítve kifejti, hogy “a kormánypárt Oroszország felé húz és illiberális államot akar”, a Jobbikot pedig növekvő népszerűségű pártként jellemzi, ami “extrém kijelentéseket tett a zsidósággal kapcsolatban”, és “cigányellenes, rasszista retorikát folytat”, valamint “egy tagja 2011-ben leköpött egy holokauszt-emlékművet.” Demeter Mártáról nem írtak semmi rosszat, de ha nincs nyomásgyakorlás az üzletfelek részéről, várakozások sincsenek.


http://hidfo.ru/2015/07/washington-valogathat-kivel-akar-uzletelni/