Orosz katonai megfigyelők érkeznek Magyarországra a hazánkban folyamatban lévő NATO hadgyakorlat miatt, hogy figyelemmel kísérjék az országban zajló katonai mozgásokat.
A megfigyelők magyarországi kiképző központokba látogatnak el, jelen lesznek parancsnoki eligazításokon is, és információszolgáltatást kérnek a NATO hadgyakorlatai miatt zajló csapatmozgásokkal kapcsolatban.
Az orosz specialisták június 15-18 közt Magyarország egy meghatározott területén figyelik majd a gyanús mozgásokat, amit egy 2011-ben, Bécsben aláírt dokumentum alapján, “bizalomerősítő intézkedésként” tesznek. Szergej Rizkov, a nukleáris leszerelésért felelős oroszországi központ szerint legalábbis bizalomerősítő intézkedésről van szó. Ennek keretében
megfigyelik egy adott területen a katonai mozgásokat, vagy azok hiányát. A dokumentum szerint a magyar hatóságok minden csapatmozgást kötelesek jelenteni.
Ez a terület mintegy 16000 négyzetkilométer, ahol az orosz megfigyelők kiképző központokba látogatnak el, részt vesznek a parancsnoki eligazításokon. A Magyarországra érkező szakértők ennek részeként információszolgáltatást kell kapjanak a jelenleg zajló “Capable Logistician 2015″ hadgyakorlattal kapcsolatban.
A “Capable Logistician” június 1-26 közt zajlik Magyarország területén, és a NATO részéről annak bizonyítását szolgálja, hogy a magyar honvédelem “kiváló logisztikus”, ami a NATO szóhasználatában azt jelenti, hogy szükség esetén el tudja juttatni az amerikai harceszközöket Oroszország közelébe.
Június 9-én a karpathir.com közölt fényképeket arról, amint egy NATO konvoj átlépi az ukrán határt. Záhonynál az amerikai hadsereg HEMTT taktikai teherjárművei, Humvee terepjárók léptek be Ukrajna területére, melyek eredetileg a Capable Logistician 2015 hadgyakorlatra hivatkozva érkeztek Magyarországra.