A legborúlátóbb – “worst case scenario” – számítások szerint az elhúzódó ukrán-orosz válság akár több mint 2 millió munkahelyet veszélyeztethet Európában. A legnagyobb mértékben Németország érintett, hisz köztudottan ő rendelkezik Európa legerősebb export-gazdaságával.
Az Osztrák Gazdasági Kutatóintézet (WIFO) napokban közzétett tanulmánya szerint egyetlen más európai országot sem érint olyan nagy mértékben az orosz gazdasági válság, mint Németországot: az exportkiesés megközelítheti a 100 milliárd eurós értéket, amiből 27 milliárd euró esik Németországra.
Ezen értékek alapján az orosz gazdasági válságnak jóval nagyobb negatív hatásai lehetnek az Európai Unióra, illetve Svájcra, mint azt várni lehetett. “A számítások alkalmával a tavaly őszi legborúlátóbb exportkiesési adatokat vettük alapul” – fejtette ki Oliver Fritz (WIFO), a gazdasági elemzés koordinátora. Az exportkiesést Németország azzal szeretné csökkenteni, hogy más felvevő piacok felé fordul. Ez leginkább a mezőgazdasági termékek esetében valósul-valósulhat meg a statisztikai adatok alapján.
Az ukrán-orosz válság által a német autóipar is érintett – orosz gazdasági adatok alapján a csökkenés itt mintegy 50 százalék, amely jelentős pénzkiesést jelent az iparág számára. Hasonló rossz helyzetben van az osztrák export is. Itt az élelmiszerexport korlátozása miatt az év második negyedében az export 50 millió euróra esett vissza. Az elhúzódó ukrán válság miatt a szankciók fennmaradnak – jelen állás szerint 2016 júniusáig mindenképpen. Természetesen az orosz válaszlépések sem maradnak el, hisz Oroszország is bejelentette, hogy továbbra is fenntartja többek között élelmiszerimport-korlátozásait is. Abban az esetben, ha a gazdasági szankciók hosszabb időn keresztül fennmaradnak, Németország akár 1-1,5 százalékot is veszíthet gazdasági teljesítményéből.
forrás: kftkreátor.hu