2015. április 28., kedd

A francia haditengerészet ellenzi a szerződésszegést

Misztral hidfo.ru
A francia haditengerészet reméli, hogy Moszkva és Párizs közt végül nem hiúsul meg a Misztral-üzlet, és az oroszok megkapják a két helikopter-hordozót, mivel nekik nincs szükségük a két további Misztralra.
A l’Opinion francia napilap szerint a haditengerészet vezérkara alapjaiban ellenzi az üzlet visszamondását, mert ebben az esetben Franciaország tulajdonában maradna a két hajó, ami nem szükséges számukra és fölösleges kiadást jelentene. Jean-Dominique Merchet – a szerző – szerint a haditengerészet parancsnoksága teljes csenddel fogadta a Vlagyivosztok és Szevasztopol hajók jövőjéről szóló híreket, és tartanak attól, hogy az inkompetens politikai vezetés végül nekik adja tovább az orosz megrendelésre gyártott két Misztralt. Mostanra a haditengerészet vezérkara nem titkolja, elutasítják a szerződés felmondását, és egyáltalán nem akarnak a flottának újabb két Misztralt. 2006 és 2012 közt már három Misztralt szolgálatba állítottak, és nincs szükség többre.
Merchet felhívja a figyelmet arra, hogy a hajók átadásának felmondásával a költségvetés ugyanakkora marad, nincsenek források két további egység ellátására, és a gyártás összegének kifizetését sem bírná a költségvetés. Eközben a szerződésszegés a gyártónak jelentős kiesést jelent, mert további üzletfeleket riaszthatnak el a látványos kiszámíthatatlanság miatt.
A francia haditengerészet belső ügyeire is rálátó szerző korábban már kifejtette, hogy a Misztralok kikötőben állomásoztatása is költséges lenne, csak a fenntartás és karbantartás költsége havonta 5 millió euró kiadást jelent. Emellett vissza kellene fizetniük Moszkva számára a gyártási költséget, és a teljes összeg közel egy milliárd euró veszteséget jelent a francia költségvetésnek. Franciaország korábban az amerikai külügy nyomására, kényszer alatt halasztotta el az orosz megrendelésre gyártott Misztralok átadását. Hivatalos indokként Oroszország ukrán válságban érintettségét nevezték meg, és a francia államfő hónapokig kerülte a szerződés felmondása mellett történő egyértelmű állásfoglalást, ehelyett az átadás elhalasztásáról nyilatkozott.

http://hidfo.ru/2015/04/a-francia-haditengereszet-ellenzi-a-szerzodesszegest/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése