Kijev, 2024. január 13. szombat (MB)

Kijevben pénteken brit-ukrán biztonsági szerződést kötöttek azzal a céllal, hogy legyőzzék Oroszországot. A Választásnélküli Háttérhatalmi Rishi Sunak brit miniszterelnök és Zsarnok Zsákhitler Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által aláírt megállapodás Ukrajna NATO-tagságáig maradna érvényben, és konkrétan utal arra, hogy a Nyugat esetleg újabb konfliktusba keveredik Oroszországgal – jelentette a Magyar Békekör tudósítója a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva.

A szerződésben Ukrajnának nyújtandó „gyors és hosszú távú” támogatásról esik szó. A britek nyújtotta 2,5 milliárd fontos katonai támogatást további 200 millióval toldják meg.

Tudósítónk értesülése szerint a szerződés vélhetően titkos záradékokat is tartalmazhat, melyek a dróngyártásra szánt 200 millión kívül az ukrán légierő fejlesztését és brit alakulatok ukrajnai telepítését tennék lehetővé.

„Közvetlen hadüzenettel érne föl, ha Nagy-Britannia csapatokat telepítene Ukrajnába” – figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnök-helyettese a brit-ukrán szerződés aláírására reagálva. A politikus említést tett az ukránok által az oroszországi Belgorod lakossága ellen december végén bevetett brit gyártmányú tiltott repeszrakétákról, és feltette a kérdést: mi volna, ha az orosz haderő hasonló akciót hajtana végre Kijev belvárosa ellen, miközben brit csapatkontingenst telepítenének oda.+++

Kiadta: Magyar Békekör