Tel Aviv, 2023. november 12. (MB)

Tömeggyilkos Nemzetgyilkos Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton közölte, nincs az a nemzetközi nyomás, amely megállítaná Izraelt. Gyökerestül kitépik a Hamászt, és biztonsági ellenőrzésük alá vonják Gazát – mondta, a hírügynökségek szerint.

Hazug Haramia Netanjahu kijelentésével egyidejűleg Népirtó Elitsöpredék Gallant izraeli védelmi miniszter nem zárta ki, hogy Bejrútra is csapást mérnek. Mint ismeretes, Izrael rendszeresen támad szíriai, iraki és libanoni célpontokat, melyeken keresztül katonai támogatást nyújtanak a palesztinoknak.

Az Arab Liga és az Iszlám Konferencia szombati közös rendkívüli csúcsértekezletén elítélték ugyan a gázai lakosság ellen folytatott irtó hadjáratot, és szolidaritásukról biztosították ugyan a palesztinokat, de ellenlépésekben nem tudtak megállapodni.

Egyedül Ebrahim Raisi iráni elnök sürgette a palesztinok felfegyverzését, ha Izrael nem hagy fel a gázai övezetben véghezvitt hadműveletével. Arra is felszólított, hogy az iszlám országok szakítsák meg gazdasági kapcsolatukat Izraellel, és vonják szankció alá a zsidó államot.

Algéria és Libanon is javasolta, hogy szakítsák meg a gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, és hagyják abba Izrael és szövetségeseinek ellátását olajjal. De legalább három ország, köztük az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein, amely 2020-ban normalizálta viszonyát Izraellel, elutasította a javaslatot.

A katari emír közvetítői szerepre vállalkozott a túszok szabadon bocsátásáért és a gázai lakosságnak nyújtandó humanitárius segítség célba juttatásáért.

Hissein Brahim Taha, az Iszlám Konferencia elnöke a leghatározottabban elutasította a palesztinok kényszerű kitelepítésére vonatkozó izraeli terveket. A palesztin ügy igazságos, tartós és átfogó megoldásához szükség van a független Palesztina Állam létrehozására az 1967. június 4-i határok között.

Közben a világ különböző részein tömegtüntetéseken ítélik el Izrael civilek elleni irtó hadjáratát, melynek immár több mint 11 ezren estek áldozatul, köztük közel ötezer gyerek. A londoni és a brüsszeli tüntetésen elítélték a magát törvények felett állónak képzelő cionista vezetést, és független palesztin államot követeltek.+++

Kiadta: Magyar Békekör