Ez volt az a lélegzet, amit a világ hallott. "Indíthatják Michelle Obamát

"Indíthatják Michelle Obamát, és ha igen..." - mondta Monica Crowley, mielőtt a CPAC 2022 közönsége hallhatóan megtántorodott a döbbent felismeréstől, és félbeszakította a mondat közepén. Crowley látta a hamarosan megjelenő filmem és az azonos című könyvem, a Michelle Obama 2024: Real Life Story and Plan for Power (Michelle Obama 2024: Az ő valós élettörténete és hatalmi terve) korai vetítését, amely július 11-én kerül a mozikba. Crowley nem akart nagy port kavarni a CPAC-on. Figyelmeztetést akart küldeni.

A CPAC közönsége és általában a konzervatívok nem vették észre, hogy a mindig jelen lévő Michelle Obama potenciális demokrata elnökjelölt. Ez nagyrészt azért van így, mert Michelle Obama még 2008-ban indított egy fedősztorit intenzív politikai tevékenységéhez, ami így hangzik: "Michelle utálja a politikát". A média hűségesen fenntartotta a trükköt - amikor a 2024-es valószínűsíthető demokrata jelöltekről beszélnek, Michelle-t jellemzően kihagyják a listáról.

Obamáéknak szükségük volt erre a fedősztorira, hogy visszacsinálják azt a kárt, amit az egyre harsányabbá váló Michelle okozott a férje kampányának 2008-ban. Abban az évben februárban, amikor a wisconsini Madisonban azt mondta egy tömegnek: "Felnőtt életemben először vagyok igazán büszke a hazámra", Barack tanácsadói tudták, hogy vissza kell őt terelniük. A következő napokban a dühös chicagói kultúrharcosból a kedves "főnökanyuka" lett.

 

 

Azok számára, akik, mint én is, szorosan figyelemmel kísérték az Obamákat, a Michelle elnökké választására irányuló összeesküvés legalább 2016 óta nyilvánvaló volt. Michelle egy olyan receptet követett, amely ijesztően hasonlít ahhoz, amely Barack Obama elnökké választását eredményezte. Férjéhez hasonlóan Michelle is főszónokként szolgált egy demokrata konvención. Barack 2004-es, John Kerryt bemutató kirohanó beszéde négy évvel később életképes jelöltté tette őt. Michelle 2020-ban Joe Biden nevében elmondott beszéde pedig a következő jelölt esélyesévé tette.

Ezután Barack Obama a jelöltségét személyes történetére alapozta, amelyet 1995-ös önéletrajzában, az Álmok apámtól című könyvében örökített meg. Michelle a jelöltségét a 2018-as, nagy népszerűségnek örvendő Becoming című memoárjára alapozza. A konzervatívok nem vették észre, hogy Michelle országszerte arénákat adott el, látszólag a könyv népszerűsítésére, valójában azonban politikai ambícióinak megszilárdítására. Alig akadt olyan talkshow, amelyben ne jelent volna meg, és ha ez nem lenne elég promóció, a Netflix filmet csinált Michelle élettörténetéből.
Végül Barack a politikában a "Project Vote" elnevezésű választói regisztrációs akcióval kezdett. Michelle most agresszívan vezeti a "When We All Vote" projektet, amelynek célja, hogy bemutassa Michelle vezetői képességeit, és emlékeztesse a szavazókat arra, hogy milyen jól tud szavalni a demokraták beszédtémáiból. A bemutatkozás bevált. Michelle Obama valódi popkulturális jelenség. Oprah-hoz vagy Madonnához hasonlóan neki is alig van már szüksége a vezetéknevére. Több mint 21 millió követője van a Twitteren, 48 millió az Instagramon és 18 millió a Facebookon.

Az egyetlen dolog, ami megállíthatja Michelle Fehér Házba vezető útját, az az igazság magáról Michelle-ről. Ő nem az, akinek kiadja magát, és ezt ő is tudja. Amint azt a Michelle Obama 2024 című könyvemben bemutatom, Michelle többször hivatkozik a "szélhámos szindrómára", amikor saját sztárrá válását írja le, bár nem részletezi, hogyan csapta be a nemzetet és önmagát mindezen évek alatt.

"Hetekig tartó gondos felkészülés után" - írja Michelle a Becoming című könyvében a 2008-as demokrata nemzeti konvencióról - "augusztus végén a denveri Pepsi Center színpadára léptem, és mintegy húszezer fős közönség és további milliós tévénézőközönség előtt álltam, készen arra, hogy a világnak elmondjam, ki vagyok valójában".

De ki is volt Michelle valójában? Vajon még ő is tudta? Azt állítja, hogy a "saját hangján" és a "saját szavaival" szólt Amerikához, de ha valóban segítséget akart volna abban, hogy megtalálja a saját hangját, akkor használhatta volna a saját szavait. Ehelyett egy huszonhét éves fehér beszédíróra, Sarah Hurwitzra támaszkodott, aki a Harvardon végzett jogász és judaista.

 

 

Hogy felpuhítsa a terepet közvetlenül Michelle kongresszusi beszéde előtt, az Obama-kampány egy kedves kisfilmet vetített a tömeg előtt, amelynek narrátora a lány édesanyja, Marian Robinson volt, és amelynek címe "South Side Girl". Michelle a kampány során végig a "South Side" metaforát használta, ahogyan William Henry Harrison 1840-es elnökválasztási kampányában a faházat. "Nagyon elkötelezett volt Chicago déli oldala iránt" - mondta Charles Ogletree, a Harvard professzora a filmben. "Nagyon elkötelezett volt abban, hogy minden képességét és tehetségét mások felemelésére használja fel." Az igazság az, hogy Michelle azóta menekült a South Side-ról, hogy elég idős volt ahhoz, hogy óvodába járjon, és ez magában foglalta egy illegális általános iskolai beiratkozást a kerületen kívülre, hogy elkerülje az alsóbb osztályba járó fekete gyerekeket.

Michelle kongresszusi beszéde jól megtervezett volt. Ő és Hurwitz bőséges adagokban mutatták be Michelle és Barack munkásosztálybeli gyökereit, és Joe Bidenét is. Hogy illeszkedjen a nagyobb demokrata narratívába, Michelle újra feltalálta a karrierjét, hogy megpróbálja eltörölni az "először vagyok büszke a hazámra" bakijait. "A magam kis módján" - mondta az elragadtatott tömegnek - "megpróbáltam visszaadni ennek az országnak, amely oly sokat adott nekem. Ezért hagytam ott egy ügyvédi irodai állást, hogy a közszolgálatban kezdjek karriert, és azon dolgozzak, hogy a fiatalokat képessé tegyem önkéntes munkára a közösségeikben"."

Valójában, mint megtudtam, Michelle abban a reményben hagyta ott az ügyvédi irodai állását, hogy kevésbé stresszes jogi munkát találjon a Chicagói Egyetemen. Amikor ez a kényelmes állás nem jött össze, a városházán vállalt munkát, ahol fehér fejlesztőknek és politikai barátaiknak segített, hogy a szegény feketéket kitakarítsák az értékes ingatlanokból. Miután bebizonyította érzéketlenségét a fekete közösséggel szemben, Michelle-t szépen előléptették, hogy hasonló szolgálatot végezzen a Chicagói Egyetem orvosi központjában a fehér elitnek, szó szerint elkergetve a szegény feketéket a modern kórházi sürgősségiről a lepukkant kirakatos klinikákra. Az "emberek felemelése" sokkal kevésbé találó leírása a munkakörének, mint az "emberek kiárusítása", különösen a chicagói fekete közösségben élőké.

Michelle kongresszusi beszédének legtrükkösebb része az volt, hogy semlegesítse az önmagáról kialakult képet, mint "egy dühös fekete nő, aki nem szereti a hazáját". Ez némi finomkodást igényelt. Kezdetnek Michelle azonosította magát a legkülönfélébb emberekkel. Ezek közé tartozott Martin Luther King, Hillary Clinton és Joe Biden valószínűtlen hármasa, akiket állítólag mindannyian "az az egyszerű meggyőződés vezérelt, hogy a világ, ahogy van, nem lesz jó - hogy kötelességünk harcolni a világért, amilyennek lennie kell". Michelle e harci szellem felismerése volt - dobpergést kérek - "amiért szeretem ezt az országot".

 

 

A közönség nem vette észre, hogy Michelle a "világ, amilyennek lennie kellene" idézetet Saul Alinsky Rules for Radicals című könyvéből vette, és ötször megismételte beszédében. Pedig Alinsky volt a legkevésbé aggasztó Michelle radikális kötődései közül. Ő volt az, aki férjét Jeremiah Wright tiszteletes karjaiba taszította. És Michelle volt az, aki a Weather Underground terrorcsoport Bernardine Dohrn-nal dolgozott együtt az ügyvédi irodájában, és szorosan összejött vele és férjével, Bill Ayersszel. Michelle ugyanis Dohrnt toborozta a Public Allies programjának első szponzoraként, és Ayers-t is felvette, hogy a Chicagói Egyetemen tartson előadást. Barack 2004-es szenátusi indulásáig a két házaspár évekig hetente együtt vacsorázott. És Bernardine Dohrn volt az, aki Michelle-t "a félelem politikájáról" oktatta, amelyet szinte szó szerint idézett a 2008-as kampánykörúton.

2008-ban a média segítségével Barack Obama képes volt leplezni radikális kapcsolatait, és faji gyógyítóként tudta eladni magát a nemzetnek. Michelle-nek nincs meg a temperamentuma ahhoz, hogy ezt az átverést véghezvigye. De van-e választása a demokratáknak? Az elmúlt másfél év eseményei Michelle-t tették a legpraktikusabb jelöltté. Neve ismertsége és népszerűsége a közvélemény-kutatások élére repíti majd, amint a nevét bemutatják, és még a republikánusok is rettegni fognak attól, hogy kritizálják őt.

Az igazság azonban megállíthatja őt. Ahogy Michelle Obama 2024: A valós élettörténete és hatalmi terve című könyvet országszerte megnézik és elolvassák, Michelle-nek felelnie kell majd azért, hogy eladta és kihasználta a fekete közösséget, amelyről most úgy tesz, mintha törődne vele. Ezt az eladási munkát még a média sem segíthet Michelle-nek leküzdeni.

Joel Gilbert hollywoodi filmrendező a Highway 61 Entertainment elnöke . Számos filmje között vannak politikai dokumentumfilmek, köztük a The Trayvon Hoax: Unmasking the Witness Fraud that Divided America ; Trump: A sértés művészete ; Nincs olyan hely, mint az utópia ; Álmok igazi apámtól ; Atom dzsihád ; és a Farewell Israel: Bush, Iran and the Revolt of Islam és az új film és könyv MICHELLE OBAMA 2024: Her Real Life Story and Plan for Power .

https://pokolafoldon.hu/politika/michelle-obama-2024-ben-indul-az-elnokvalasztason