Kapitalizmus-ellenes tüntetés Hamburgban, a G20 csúcstalálkozó idején.
Egy kedden publikált közvélemény-kutatás eredményeiből kiderült: a német társadalom többsége kifejezetten negatívan viszonyul a kapitalizmushoz, és mindössze 16 százalék a kapitalizmust támogatók aránya.
Egy kedden nyilvánosságra hozott YouGov kutatás eredményei szerint a német lakosság mindössze 3 százaléka van pozitív véleménnyel a kapitalizmusról, és 13%-a gondolja azt, hogy vannak pozitív vonásai a rendszernek. Eközben a megkérdezettek 40%-a inkább negatív modellnek tartja a kapitalizmust, 12%-a pedig kifejezetten rossznak.
Arra a kérdésre, hogy leginkább melyik állítást tartják igaznak a kapitalizmusra, a válaszadók 60%-a azt az opciót választotta, hogy “olyan rendszer, ahol a gazdagok tovább gazdagodnak, a szegények tovább szegényednek.” A németek 41%-a szerint ráadásul a kapitalista rendszerben a gyengék kizsákmányolása zajlik.
Azzal a – kapitalizmus támogatói közt – népszerű állítással, miszerint a mai rendszerben megvan annak a lehetősége, hogy “egy jó ötlettel” meggazdagodjunk, a megkérdezettek 32%-a ért egyet. A megkérdezettek negyede egyetért azzal az állítással, hogy a kapitalista modellben mindenki számára vannak gazdasági lehetőségek.
Ugyanakkor a gazdasági verseny megítélése erősen megosztja a németeket: mindössze a válaszadók 12%-a gondolja úgy, hogy a kapitalizmus egyenlő lehetőségeket nyújt, 21%-uk szerint pedig a gyakorlatban egyáltalán nem létezik tisztességes verseny.
A megkérdezést júliusban végezték, 1009 fő részvételével.
http://www.hidfo.ru/2017/08/a-nemetek-szerint-a-gyengek-kizsakmanyolasarol-szol-a-kapitalizmus/