Olaszország figyelmeztette az Európai Uniót, hogy a továbbiakban lezárhatja a kikötőket olyan hajók számára, melyeken a Földközi-tengerről “kimentett” migránsok tartózkodnak.
Olaszországban több mint 12000 migráns ért partot csak az utóbbi néhány nap folyamán, emiatt az olasz hatóságok kilátásba helyezték a kikötők lezárását minden olyan hajó számára, ami a Földközi-tengerről „kimentett” migránsokat szállít.
Az International Organization for Migration adatai szerint idén 77000 migráns érkezett a Földközi-tengeren át Európába, főként a Közel-Keletről és a Szubszaharai Afrikából. Maurizio Massari, Olaszország EU-nagykövete a La Repubblica olasz napilapnak nyilatkozva kontrollálhatatlannak nevezte a kialakult helyzetet, és azt mondta, Olaszország többé nem tudja garantálni a migránsok beengedését, ha az Európai Unió utána nem veszi át őket.
Az utóbbi hónapok folyamán a nagy nyilvánosság számára is ismertté vált, hogy nemzetközi NGO-k hálózata százezres nagyságrendben hordja partra a migránsokat Európában. A brit Telegraph beszámolója szerint volt olyan alkalom, hogy egyetlen hétvége alatt 8000 migránst „mentettek ki” a tengerből. Őket ahelyett, hogy visszaszállították volna Líbia partjaihoz, az Európai Unió területén hozták partra.
Az EU Observer szintén elismerte, hogy a Földközi-tengeren át érkező migránsok „kimentését” főként nemzetközi NGO-ok folytatják. A lap szerint több milliárdos is támogatja a migránsok partra hozását, ők rendszerint erre a célra külön alapot hoznak létre, amiből a migránsokat partra hozó civil szervezeteket támogatják.

http://www.hidfo.ru/2017/06/olaszorszag-megtiltja-a-civil-szervezeteknek-a-migransok-partra-hordasat/