Donald Trump amerikai elnök egy olyan költségvetési tervet javasolt a Pentagonnak, ami magában foglal Ukrajna számára egy 150 millió dolláros katonai segélyt is.
A védelmi minisztérium kedden hozta nyilvánosságra a tervezetet, mely szerint 150 millió dollár értékű katonai segítséget kapna Ukrajna, főként kiképzés, felszerelések formájában, valamint kihelyezett tanácsadók működtetésével. A 2018-as pénzügyi évben a „Partnerségi Kapacitás Kiépítése” nevű program keretén belül az ukrán fegyveres erőket több téren elkezdenék átállítani a NATO-standard alkalmazására, emellett amerikai fegyverekkel látnák el.
A tervezet szerint az a rövid távú cél, hogy az ukrán védelmi szektor “fenntarthatóvá váljon”, és fokozzák a NATO- és nyugati szövetségesekkel az interoperabilitást. Amennyiben a tervezet átjut a kongresszuson, az USA által Ukrajnának adott „védelmi segítség” változatlan marad, vagyis Trump megválasztása érdemben nem változtatott az amerikai védelmi ipar Ukrajnával kapcsolatos célkitűzésein. A Trump-adminisztráció összesen 639,1 milliárd dollárt különített el a 2018-as védelmi költségvetés számára.


http://www.hidfo.ru/2017/05/trump-150-millio-dollaros-katonai-segelyt-adna-ukrajnanak/