A külföldről pénzelt civil szervezetek azért tiltakoznak a civiltörvény módosítása ellen, mert az új szabályozás mellett nem tudnák többé megtéveszteni az embereket. Gyakran az önkéntes aktivisták sincsenek tisztában azzal, hogy egy idegen ország érdekérvényesítésében vesznek részt.
Elsősorban azok a civil szervezetek kritizálják az új törvényt, amelyek nem az ország érdekeit tartják szem előtt, hanem azt akarják, hogy az emberek ne tudják egyszerűen megállapítani, milyen pénzből működik a szervezet – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek nyilatkozva. Az új szabályozás arra kötelezné a civil szervezeteket, hogy ha jelentős külföldi támogatást kapnak, akkor ezt tüntessék fel kiadványaikon is. Ezáltal lehetővé válna az emberek hiteles tájékoztatása arról, hogy az adott szervezet működését külföldről finanszírozzák.
Az is szembetűnővé válhat, hogy ezen szervezetek a migránsok betelepítése és a határok megnyitása mellett állnak ki” – mondta.
A törvény ellen tiltakozó civil szervezetek heves tiltakozásba kezdtek az utóbbi hetek folyamán, mert az új szabályozás mellett egyértelműen látható lenne, ha egy-egy nagyobb tiltakozási hullámot főként külföldről finanszírozott szervezetek indítanak.
Az új szabályozás megakadályozná, hogy a külföldről finanszírozott ügynökszervezetek megtévesszék saját önkéntes aktivistáikat, akik gyakran nincsenek is tisztában azzal, hogy egy idegen ország érdekérvényesítését segítik. Az ilyen szervezetek vezetői rendszerint azt mondják az aktivistáknak, hogy függetlenül működnek, az új szabályozás azonban éppen az anyagi függőséget tenné láthatóvá.

http://www.hidfo.ru/2017/04/fokent-kulfoldrol-penzelt-szervezetek-tiltakoznak-az-uj-civiltorveny-ellen/A
jobbikos szavazók által támogatott program jutott kormányra?

Nem orosz javaslatra, hanem egy akkor még növekvő népszerűségű ellenzéki párt javaslatának figyelembe vételével kezdte meg a kormány a külföldről finanszírozott civil szervezetek átláthatóvá tételét. Mint kiderült, egy jobbikos szavazók által követelt program valósul meg a civiltörvény módosításával.
2014 első felében a Jobbik támogatottsága felívelőben volt; az Ipsos beszámolója szerint januárról februárra másfélszeresére nőtt a párt szavazótábora; a korábbi 6 százalék helyett 9%-on állt a párt támogatottsága. A Medián mérése szerint a teljes szavazókorú népesség körében 14%-on állt a Jobbik támogatottsága. A Nézőpont intézet eközben a baloldali pártok támogatottságának összeomlásáról számolt be, és 13%-ra mérte a Jobbikot. A Tárki kutatása szintén a Jobbik szavazótáborának gyors bővülésére hívta fel a figyelmet, két hónappal az országgyűlési választások előtt. A közvélemény-kutatások a jobboldali radikalizmus népszerűségének megállíthatatlan növekedéséről tanúskodtak, ami egyértelművé tette, hogy előbb-utóbb Magyarországot egy nemzeti radikális párt fogja kormányozni.
Ebben a helyzetben követelte a gyorsan növekedő ellenzéki párt a külföldről finanszírozott civil szervezetek ügynökké nyilvánítását, amit több mint egy millió választó olyan mértékben támogatott, hogy amiatt hajlandó volt egy párt mellett stabilan elköteleződni.
A Jobbik 2014-es választási programjának szerves része volt a külföldről finanszírozott civil szervezetek ügynökké nyilvánítása. „Véget vetünk a nemzetközi jogvédő szervezetek álságos tevékenységének. A kettős mércét alkalmazó, a rendőrséget, a rendvédelmi szerveket, az önkormányzatokat hátráltató, hamis színben feltüntető jogvédő szervezetek (TASZ, Helsinki Bizottság, Amnesty Inter­national stb.) ügynöki szervezetté nyilvánítását kezdeményezzük” – ez áll a párt választási programjában.
Bár a Jobbik nem jutott kormányra 2014-ben, a párt programjának egyes elemei látszólag kormánypolitika szintjére emelkedtek. A Fidesz-KDNP kezdeményezte a civil szervezetek működésének átláthatóvá tételét; az új szabályozás alapján azok a civil szervezetek, melyek külföldről jelentős anyagi támogatásban részesülnek, ezt kiadványaikon is látható módon fel kell tüntessék, hogy az emberek tisztában legyenek a szervezet külföldi támogatottságával. A kormánypárt a demokrácia logikájának megfelelően fogott bele ebbe a változtatásba, tekintettel arra, hogy ezt a programpontot több mint egymillió ellenzéki választó is stabilan támogatja.
Ezek az intézkedések, bár a liberális sajtó szerint a kormánypártok politikusai körében helyenként visszatetszést váltottak ki, nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP megőrizte támogatottságát, és a közvélemény-kutatások szerint a korábbival egyező arányban megnyerne egy újabb választást. A társadalom „jobbra tolódásával” nem az a párt fog kormányzó erőként működni, amelyik nemzeti radikálisnak nevezi magát, hanem amelyik felvállalja az egyre növekvő számú nemzeti radikális szavazótábor képviseletét. Ha a Jobbik egyelőre nem is jutott kormányra, a 2014-es jobbikos szavazók által követelt program egy része már kormánypolitika szintjére emelkedett.

http://www.hidfo.ru/2017/04/a-jobbikos-szavazok-altal-tamogatott-program-jutott-kormanyra/