Az orosz haditengerészet BUK rakétarendszereket fog vinni a Krím-félszigetre, hogy megvédje a flottát és tengeralattjáróit a NATO által a térségben felhalmozott drónokkal és cirkálórakétákkal szemben – írja az Izvesztyija üzleti napilap.
A katonai szakértők szerint a BUK rakéták a már eleve a Krím-félszigeten állomásozó S-300 és S-400 rendszerekkel hatékonyan meg fogják védeni a félsziget légterét és a fekete-tengeri flottát.
A lap szerint a Szevasztopolban állomásozó 1096. légvédelmi ezred fog kapni kezdetben BUK-M2 rakétákat, majd még fejlettebb BUK-3M rendszereket. A BUK-M2 egyidőben 24 célpontot képes nyomon követni és egyszerre 4 célra nyithat tüzet. A rendszer képes arra, hogy 3-45 kilométer távolságból lelője az ellenséges drónokat, 20 kilométerig cirkáló- és ballisztikus rakétákat, és a legfeljebb 25 kilométer magasan haladó kémrepülőgépeket. Ezzel nagy mértékben megnőnek a Krím védelmi kapacitásai, hiszen a jelenleg ott működésben lévő Osa rakétarendszerek hatótávja maximum 10 kilométer távolságig és 5 kilométer magasságig terjed.
Januárban az ukrán légvédelmi erők rakétakilövésekkel egybekötött hadgyakorlatot tartottak a Krím-félszigettel határos Herszon régióban. Decemberben szintén rakétateszteket hajtottak végre a Krím-félsziget mellett, amivel az ukrán fél számos nemzetközi szerződést sértett.
2001-ben az ukrán légvédelem egy S-200-as rendszere lelőtt a Fekete-tenger felett egy Izraelből Szibériába tartó orosz Tu-154-es gépet. Az incidens során 78 utas veszítette életét. A történtek után Moszkva provokációnak minősítette az ukránok Fekete-tengeren történő decemberi rakétaindításait.

http://www.hidfo.ru/2017/02/megerositik-a-krim-felsziget-vedelmet/