ah-64-lezuhant-hidfo-ru
Lezuhant a görög légierő egy amerikai gyártású helikoptere; a pilóta túlélte, de az esetről készült videofelvétel gyorsan terjed az interneten. Magyarországon szintén ilyen gépeket próbálnak eladni az amerikai fegyvergyártó cégek.
Szeptember 20-án lezuhant a görög légierő egy AH-64 “Apache” helikoptere észak-Görögországban. Az amerikai gyártású gép a SARISA-2016 gyakorlaton vett részt, amikor alacsony magasságban irányíthatatlanná vált. Egy görög weboldal videofelvételt közölt az incidensről, ami később a Youtube videomegosztón is gyorsan terjedni kezdett.
A felvételen látható, amint az AH-64 alacsony magasságban repülve próbál manőverezni, de a pilóta nem tudta visszaszerezni az irányítást, emiatt a gép becsapódott a vízbe. A felvételen látható, amint a mentőcsónak azonnal a helyszínre érkezik.
A görög fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az AH-64 pilótái túlélték a történteket, és jelenleg kórházi kezelésben részesülnek.
Az amerikai gyártású gép a szeptember 19-én kezdődő SARISA-2016 gyakorlat során zuhant le, melyen a görög és az amerikai hadsereg közösen vett részt. A történtekből látható, hogy ezek a gépek komoly kockázatot jelenthetnek a pilóták életére, hiszen nem zárható ki annak lehetősége, hogy hirtelen irányíthatatlanná válnak. Korábban történtek már ehhez hasonló esetek, melyek nyilvánosságra jutottak: egy alkalommal az amerikai légierő AH-64-ese zuhant le Afganisztánban, 2008 júniusában pedig az olasz légierő AH-64-es gépe zuhant bele a Bracciano tóba (Rómától északra). Az incidens során az egyik pilóta életét veszítette.
Az utóbbi hónapokban Simicska Lajos újsága, a Magyar Nemzet és az Index.hu egyaránt leközölt olyan cikkeket, amiben használt amerikai helikopterek megvásárlásáról próbálják meggyőzni az olvasókat. Ilyen tartalmú írás később a Magyar Idők konzervatív napilapban is megjelent. A cikkek megjelenése vélhetően valamelyik amerikai fegyvergyártó cég lobbi-tevékenységének köszönhető, amit alátámaszt, hogy megjelenésük ideje közt sem volt jelentős eltérés; a lobbista vélhetően egyetlen, Magyarországon tett látogatása során kereste fel a különböző sajtóorgánumok képviselőit.
http://www.hidfo.ru/2016/09/lezuhant-egy-amerikai-gyartasu-helikopter-gorogorszagban/