Laurent Fabius francia külügyminiszter kedden közös európai határvédelmi szolgálat felállítására, és a szíriai rendezésben való aktív közreműködésre szólította fel az Európai Unió tagállamait.
A külügyminiszter szerint a schengeni egyezmény nem bukott el, és éppen az a probléma, hogy a gyakorlatban nem valósult meg az együttműködés, aminek része lett volna nem csak a nemzeti határőrizet eltörlése, hanem a külső határok szigorú őrizete is. Fabius emlékeztetett, hogy a schengeni övezet lényege az Európai Unió külső határainak teljes lezárása lett volna, ami előfeltétele az unión belül a személyek szabad mozgásának. Annak garantálása soha nem volt a schengeni egyezmény része, hogy Európában szabadon mozoghassanak az országok közt olyan személyek, akik nem valamelyik EU-tagállam állampolgárai, és illegálisan léptek az Európai Unió területére.
Laurent Fabius hangsúlyozta, hogy a belső határok eltörlése ellenére az Európai Unió külső határai a déli tagállamok hibájából nyitva vannak, és az Európába érkező menekültáradat mostanra destabilizálta a schengeni övezetet. Ugyanakkor, a külügyminiszter szerint a külső határok lezárása sok évet is igénybe vehet, ha a tagállamok nem mutatnak kellő határozottságot.
Fabius szerint azonnal meg kell kezdeni a schengeni övezet külső határainak közös erővel lezárását, de ennél jóval sürgetőbb, hogy az Európai Unió politikai rendezéssel közreműködjön a tömeges bevándorlást okozó háborúk lezárásában. A külügyminiszter szerint az Európai Unión belüli határok lezárása nem megoldás, ehelyett a probléma kiváltó okát kell megszüntetni.

http://hidfo.ru/2015/09/fabius-kozos-erovel-kell-lezarni-a-schengeni-kulso-hatarokat/