ODKB hidfo.ru
Készenléti ellenőrzésként előre be nem jelentett hadgyakorlatot tart a Kollektív Biztonsági Együttműködés Szervezete (ODKB) Tádzsikisztánban, Belorusszia védelmi minisztériumának közleménye szerint. A gyakorlaton Oroszország, Belorusszia, Kirgizisztán, Kazahsztán, Örményország fegyveres erői vesznek részt.
A hadgyakorlaton – melynek célja, hogy ellenőrizze az ODKB gyorsreagálású erőinek készültségét – a részt vevő alakulatok egyelőre a légi szállítás koordinálását ellenőrzik. Az ODKB előre be nem jelentett készenléti ellenőrzéseinek részeként a belorusz katonák most Tádzsikisztánban működnek közre abban, hogy az ország minél gördülékenyebben legyen képes fogadni a katonai szövetség más országaiból érkező támogatást.
Az ODKB szervezetének teljes jogú tagjai Örményország, Belorusszia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, és Tádzsikisztán. Afganisztán és Szerbia megfigyelőként vesz részt a szervezet működésében. Irán tagjelölti státusszal rendelkezik. Teherán teljes jogú tagságának megadását követően a fent említett országok közös erővel lépnének fel Irán térségében bármilyen nyugati agresszió ellen.

http://hidfo.ru/2015/05/odkb-elore-be-nem-jelentett-hadgyakorlat/