John Kerry hidfo.ru
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és John Kerry amerikai külügyminiszter ma személyes találkozót tart Szocsiban, ahol a két ország a főbb nemzetközi konfliktusok kérdésében fog egyeztetni. A helyszín önmagában is szimbolikus értékű; Szocsi a Fekete-tenger keleti partvidékén, Oroszország határvonalán, Grúzia közelében található. A térség a kialakulóban lévő multipoláris világrend eddigi két legnagyobb pólusa – az eurázsiai és euroatlanti hatalmak – közti ütközőzóna.
Az orosz külügyminiszter elmondása szerint számos nemzetközi kérdést megvitatnak, elsősorban Iránról, Szíriáról és Ukrajnáról lesz szó. Mindhárom ország a két hatalmi pólus közti ütközőzóna. Iránban a Hasszan Ruhani kinevezésével felállt új hatalmi struktúra hajlik arra, hogy politikai és gazdasági együttműködéseket építsen ki a nyugati országokkal. Miközben az iráni gázforrásoktól függ a Nabucco-projekt újraindítása, Oroszország a katonai és gazdasági együttműködések bővítésével próbálja lassítani a nyugati tevékenységet Iránban. Szíriában Oroszország a legitim kormányt támogatja, míg a nyugati koalíció az Asszád-kormány elmozdítása érdekében felforgatást folytat, szintén az ország gáztartalékainak bevonása céljából. Ukrajna a legfrissebb konfliktusgóc, ahol a kormány 2013 végén zárt ajtók mögött megkezdte az eurázsiai csatlakozás előkészítését, és az Eurázsiai Gazdasági Unió alapító tagállama lett volna. 2013 novemberétől 2014 február végéig a nyugati országok puccsal eltávolították hatalomból a legitim kormányt, majd 8 hónapig egy illegitim kormány irányította az országot, ami országgyűlési választások nélkül is aláírt egy sor nyugati hitelszerződést, majd megkezdte az EU- és NATO-csatlakozás előkészítését. A lényeges szerződések megkötését követően, 8 hónappal a puccs után került sor Ukrajnában országgyűlési választásokra, amit már nyugati szavazatszámláló program ellenőrzött.
Látható, hogy a két külügyminiszter közti tárgyalás nem egy szokványos diplomáciai esemény. Elsődleges célja vélhetően annak garantálása, hogy a számos helyen kialakuló konfliktusgóc ne robbanjon be egyetlen nagy háborúvá, valamint garanciák arra vonatkozóan, hogy a kapitalizmusban egyik fél se kezdjen nyilvánosan arról beszélni, hogy a hatalmi pólusok közti közvetlen összeütközés már folyamatban van. A tőzsdei rendszer illékonysága miatt ugyanis a legutolsó tabu, aminek ledöntése megengedett lenne, az az atomhatalmak közti közvetlen fegyveres összetűzés megtörténte.
John Kerry az orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően, május 13-án Anatóliába (Törökország) látogat, ahol részt vesz a NATO külügyminisztereinek gyűlésén. Szergej Lavrov közleménye szerint az Egyesült Államokkal fennálló viszony normalizálása az egyenlőség elvén kell alapuljon, vagyis Oroszország többé nem fogad el alávetett helyzetet a nyugati hatalommal szemben. Mindez azt jelenti, hogy a világrend a gyakorlatban is többpólusúvá vált, az egypólusú világrend végleg felbomlott.
Az orosz külügyminisztérium szerint a mostani találkozóra az amerikai fél kezdeményezésére kerül sor. A diplomaták egy telefonbeszélgetés során állapodtak meg a Szocsiban tartandó megbeszélésről, melynek során az amerikai külügy egy a korábbinál engedékenyebb hozzáállás jelét mutatta, Kerry ugyanis a világháború végének 70. évfordulója alkalmából gratulált Oroszországnak a Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelemhez.


http://hidfo.ru/2015/05/john-kerry-az-orosz-kulugyminiszterrel-targyal/