Minden harmadik magyar éhezett már amiatt az elmúlt évben, mert nem volt pénze ennivalót vásárolni – ez derül ki az OECD ma nyilvánosságra hozott kutatásából. Bár Orbán Viktor Kelet felé néz, a legkevesebb nélkülöző Európában van – mármint, más európai országokban.

“A világ ma arról szól, hogy amíg Európa vitatkozik, addig a Kelet dolgozik. Európában 100-ból 65, az USA-ban 100-ból 75, addig Kínában pedig 100-ból 85 ember dolgozik. Néha úgy érzi az ember, hogy a mi kontinensünkön a vitáknak nagyobb becsülete van, mint a munkának, és ha ez így marad, akkor a kontinensünk lemarad. Az európai politikus, tisztelt Hölgyeim és Uraim, hajlamos azt feltételezni, hogy azért élvez elsőbbséget a politikai berendezkedés kérdése, mert ha azt megoldjuk, akkor mintegy automatikusan a valóság problémái is megoldódnak. Ez tévedés. Meggyőződésem szerint nem az ideológiák problémáját kellene megoldani – különösen nem a politikának -, hanem azokat a gondokat, amelyek gyötrik ma az európai embereket.” – a részlet Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország Barátai Alapítvány második világtalálkozóján elmondott beszédéből származik.
A valóság ezzel szemben egészen mást mutat. A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD most közzétett tanulmányában – amely azt vizsgálta, mely államokra miként hatott a globális válság és milyen eszközökkel igyekezetek túllendülni rajta – olvasható egy felmérés. A szervezet – egyebek mellett – azt kérdezte a tagállamok polgáraitól: “elfordult-e az elmúlt 12 hónapban, hogy önnek vagy a családjának nem volt pénze élelmiszert vásárolni?”
A kérdésre a legkevesebb igennel – az ország lakosságának 4,5 százaléka – Japánban válaszoltak. A második helyen (4,6 százalék) Németország végzett, utána pedig (4,8 százalékkal) Ausztria. Az első tízből az utolsó helyen végzett Kína – 8 százalékos ott az igenek aránya. Ha tágabbra vesszük a fókuszt, akkor azt látjuk, hogy az első 20 államban nincs is több keleti ország, Ausztráliát (16. hely 10 százalékkal) és Kanadát (20. hely, 11,5 százalékkal) leszámítva, kizárólag európai államokat találunk.
Bár a kontinensnek ebben az összevetésben nincs szégyellni valója, Magyarország és a magyar kormány mégsem lehet büszke magára. A 39 vizsgált állam közül Magyarország a 35. helyet szerezte meg. Idehaza a válaszadók harmada, 30,6 százalék felelt igennel – vagyis éhezett már a pénztelenség miatt. Ezzel az eredménnyel Dél-Afrikát, Mexikót, Törökországot és Indonéziát sikerült csak magunk mögött tudnunk. Régiós összehasonlításban is a sor végén végeztünk: Észtország (23,4 százalék), Lengyelország (18,4 százalék), Szlovákia (14,7 százalék), Csehország (12,7 százalék) Szlovénia (10,9 százalék).
(stop)