2015. március 24., kedd

Az északi sark az újabb konfliktusgóc

Hídfő.net.ru | Szergej Sojgu
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Moszkva elkötelezett nemzeti érdekeinek védelme mellett az északi sarkon is, a területet készen állnak katonai eszközökkel megvédeni. A védelmi miniszter elmondása szerint az utóbbi években a sarkköri terület megszerzésére tesznek politikai és katonai lépéseket olyan országok is, melyeknek nincs hozzáférése az északi területekhez (nem határosak).
Sojgu emlékeztetett, hogy mostanra a világ összes országa számára egyértelművé vált; az északi sarkkör válik a világ szénhidrogén-termelésének központjává és kulcsfontosságú terület a szállítmányozás szempontjából is. A terület leggazdagabb régiói Oroszország felségvizeihez tartoznak, emiatt Oroszország biztonságpolitikájának szerves része, hogy az északi sarkot készen állnak fegyveres harc árán is megtartani. A védelmi miniszter elmondása szerint jelentős haderőépítést folytatnak az északi sarkkör védelmére, mert felségvizeik sikeres megtartása esetén a közeljövőben Oroszország a világ elsőszámú szénhidrogén-kitermelőjévé válhat.
Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly áprilisban elrendelte egy új katonai struktúra létrehozását, ami a flotta legmodernebb harceszközeit és új generációs tengeralattjáró-erőt összpontosít, melynek elsődleges célja Oroszország fennhatóságának biztosítása a sarkkörön. A kérdéses régióval határos Izland is, emiatt vált annyira fontossá Izland Európai Uniós tagsága az utóbbi időben; a nyugati országok hozzá akarnak jutni a kontinentális talapzaton található bőséges földgázkészletekhez.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/24/az-eszaki-sark-az-ujabb-konfliktusgoc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése