Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök azzal vádolja az Európai Unió vezetőit, hogy Szerbia destabilizálására törekszenek és kormányellenes médiafelületeket támogatnak. A miniszterelnök külön kiemelte Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttének felelősségét, akit azzal vádol, hogy olyan médiafelületek pénzelését intézi, melyek kormányellenes tüntetések provokálását végzik Szerbia EU-csatlakozásának előremozdítása érdekében.
Hídfő.net.ru | VucicAleksandar Vučić
A szerb ellenzéki média egy szénbánya újranyitását akarja megakadályozni, és az Európai Unió által pénzelt Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) ehhez pénzügyi adatokat bocsát rendelkezésükre.
Szerbia tavaly az áradások miatt be kellett zárja a Tamnava bányát, ami egy az ország áramellátásának több mint felét biztosító hőerőművet látja el fűtőanyaggal. A bánya újranyitását az ellenzéki sajtó korrupciós ügyekre hivatkozva akarja megakadályozni, valamint azzal vádolják a kormányt, hogy egy szakmailag alkalmatlan céget béreltek fel az üzemeltetésre. Természetesen az ellenzéki sajtó egy európai uniós vállalatot tartana csak elég szakmainak. Abban az esetben a Szerbia áramellátásának felét biztosító erőmű hazai ellátása az Európai Unió kezébe kerülne, ennek elősegítése érdekében az EU pénzeli a hazai ellenzéki sajtót. Ha az ellenzéki sajtó korrupciós ügyekre, humanitárius indokokra és minden másra hivatkozva hátráltatja a bánya újranyitását, Szerbia középtávon árambehozatalra szorulhat, amiből szintén az Európai Unió profitálna és megalapozná Szerbia függőségét az Európai Unió felé. Mindez amiatt szükséges Brüsszel számára, mert Szerbia nem fog csatlakozni az EUrópai Unióhoz, ehelyett a következő években az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállam jelöltjévé válhat.
Annak ellenére, hogy az EU által pénzelt média még az áradás utáni újjáépítési munkálatokat is kritizálja, az Európai Unió minimális segítséget adott a tavalyi áradások után. Szerbia szomszédjai és Oroszország biztosították a humanitárius segítséget, az Európai Unió csak a természeti katasztrófa kihasználásában érdekelt.
Vučić ugyanakkor azt is elmondta, hogy az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője megpróbálta őt megakadályozni abban, hogy a médiának nyilatkozzon erről az ügyről. "Sokkoló volt az a tény, hogy Maja Kocijancic az Európai Unió nevében megpróbált elhallgattatni. Gyakorlatilag megtiltotta volna, hogy az újságírók kérdésére válaszoljak." A szerb miniszterelnök hangsúlyozta, ő nem lesz az Európai Unió bábja.
Kocijancic nagyon gyorsan és nyilvánosan tagadta a szerb miniszterelnök által mondottakat.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/12/szerb-miniszterelnok-az-eu-megprobal-elhallgattatni-es-destabilizalja-az-orszagot


Szerbia zászlaja

- Elkezdődött a Nyugat nyílt beavatkozása Szerbia belügyeibe is -

SzRTI: Szerbiát érdekes módon ugyanazokkal a módszerekkel próbálja nyomás alá helyezni az Unió, – mint Magyarországot. – “A sajtószabadsággal kapcsolatban nem először került összetűzésbe európai szervekkel Szerbia miniszterelnöke; Vucic” – Hasonlóak a vádak, mint a magyar kormányzat ellen…

Már várjuk, hogy a Nyugat mikor áll elő a szerbiai korrupciós vádakkal is…

MTI: A szerb miniszterelnök szerint az EU pénzeli a kormányellenes médiát

A kormányellenes média pénzelésével vádolta meg az Európai Uniót a hétvégén Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, amelyet Brüsszel határozottan elutasított.
Vucic egy pénteki sajtótájékoztatón tett kijelentése kapcsán alakult ki nyilatkozatháború közte és Maja Kocijancic, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője között.
A szerb kormányfő bírálta a Balkáni Kutatóhálózat (BIRN) nevű regionális tudósítói hálózat egyik cikkét, amelyben a kolubarai szénbánya felújításáról volt szó. Ez a bánya látja el fűtőanyaggal a Nikola Tesla hőerőművet, amely az ország elektromosenergia-ellátásának a felét fedezi.
Az említett szövegben az olvasható, hogy az állami tulajdonban lévő Szerb Villanygazdaság (EPS) egy tapasztalat nélküli társaságot bízott meg a kolubarai bányászati medencében levő víz kiszivattyúzásával, és emiatt nagy mértékben megnőttek a munkálatok költségei. Vucic szerint e “lejárató cikk” megírására az újságírók az Európai Uniótól és Michael Davenporttól, az EU szerbiai misszióvezetőjétől kaptak megbízatást és pénzt.
A szerb kormányfő kijelentésére reagált Kocijancic, szavait pedig a szerbiai sajtó is ismertette. A szóvivő megalapozatlannak nevezete Vucic kijelentéseit, amelyek szerint az EU azért fizetne egyes szervezeteknek, hogy azok lejárató kampányt folytassanak a szerb kormány ellen.
“Nagyon meglepődtünk a szerb kormányfő ezen állításain. Az EU támogatja a független és bátor újságírást, valamint a szólásszabadságot Európában és azon túl. A véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia alapelve, az EU pedig az ennek támogatására tett erőfeszítései keretében egyebek mellett vissza nem térítendő pénzügyi támogatást is jóváhagy a független és nem kormányzati szervezetek számára a régióban, a versenyképesség és szigorú eljárások alapján” – magyarázta a szóvivő, hozzátéve, hogy a támogatott szervezetek szerkesztéspolitikája teljesen független, kizárólag ők felelnek a megjelent anyagokért. (És nem szakadt fejére az ég ezért a pofátlan hazugságáért – SzRTI.)
“Az EU elvárja, hogy a szerbiai szervek biztosítsák a szólás- és sajtószabadság támogatásához szükséges környezetet” – szögezte le a szóvivő. (S ezzel már el is kezdte a nyílt beavatkozást Szerbia belügyeibe – SzRTI.)
Kocijancic kijelentéseit nem hagyta szó nélkül Vucic és közleményében felháborodásának adott hangot, hogy az uniós sajtószóvivő az EU nevében próbálja őt elhallgattatni és még azt is megtiltanák, hogy újságírói kérdésekre válaszoljon.
Aleksandar Vucic, Szerbia miniszterelnöke
Aleksandar Vucic, Szerbia miniszterelnöke. – Nem akar a Nyuatt ‘lótifutija’ és ‘Bólogató Jánosa’ lenni.
Úgy fogalmazott: “ha a személyem akadályozza Önöket, mert nem akarok a kötélen rángatott bábjuk lenni, hanem csak a szerb nép szolgája, akkor egyenesen és egyértelműen tájékoztassanak engem erről és ne aggódjanak, elállok az útjukból, és azt is tudom, hogy sokan vannak, akik alig várják, hogy a +lótifuti+ és a +Bólogató János+ szerepét azonnal átvegyék”.
A sajtószabadsággal kapcsolatban nem először került összetűzésbe európai szervekkel Vucic.
(A szerb miniszterelnököt érdekes módon ugyanazokkal a módszerekkel próbálja nyomás alá helyezni az Unió, – mint Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort – SzRTI.)
Tavaly nyáron az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vádolta meg az online média cenzúrájával a szerb kormányfőt, amikor a májusi pusztító árvizekkel kapcsolatos kritikákat megfogalmazó honlapokat ért támadás. Emellett – meg nem nevezett személyek – a tavaszi hóviharok idején az internetre felkerült, Vucicot ábrázoló, kifigurázó videókat is megpróbálták eltávolítani. Az újságíró egyesületek körében pedig a legnagyobb felháborodást az Utisak nedelje (A hét benyomása) című interjúműsor betiltása váltotta ki, amelyet 23 év után, állítólag Vucic kérésére vettek le műsorról.

MTI – SzRTI / Garbolczy János