Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank vezetője egy törvényt akar megszavaztatni a parlamenttel annak kapcsán, hogy Románia 2019. január elsejétől kötelező érvénnyel vezesse be az eurót. A jegybankelnök a novemberi választások után szavaztatná meg a törvényt, amit azzal indokol, hogy szerinte az euró bevezetésének kötelező jellegét még azelőtt törvénybe kell iktatni, hogy a kormány összetételének módosulása megváltoztathatná a döntést az eurozónához csatlakozásról.
Isărescu a közvélemény befolyásolásának céljából rendre hozza a nyilatkozatokat, miszerint egyértelműen támogatja az eurozónához csatlakozást. A radikális atlantista politikusoktól már ismert szófordulattal élve azt is elmondta, hogy szerinte "nem az a kérdés, hogy ez megvalósul-e valaha, hanem hogy mikor történik meg".
A jegybankelnök amiatt aggódik Románia eurozóna-csatlakozása kapcsán, mert arról eddig mindössze egy szóbeli megállapodás történt, vagyis jogilag semmi nem garantálja, hogy Románia a jövőben valóban bevezesse az eurót. Isărescu sürgette, hogy a pártok dolgozzanak ki egy közös stratégiát, amelyet mindegyik politikai párt elfogad, így bárki is kerülne hatalomra, tartania kellene magát a megállapodáshoz.
Romániában 2016-ban lesznek országgyűlési választások, és egyáltalán nem biztos, hogy azt követően érvényben marad az euró bevezetéséről kötött "szóbeli egyezség". Az ország körül nemsokára bezárul a geopolitikai gyűrű, és Románia nem fogja tudni sokáig tartani a nyugatbarát politikát, még NATO-tagsága ellenére sem. A jegybankelnök már ennek látja jeleit, ezért akarja minél hamarabb törvénybe iktatni, amit az országgyűlési választások után hatalomra jutó politikai erő valószínűleg már nem tenne meg.


http://www.hidfo.net/2014/08/20/egyre-valoszinubb-hogy-romania-nem-vezeti-be-az-eurot