A svédek unortodox módszerekkel próbálkoznak: ezúttal bohócok alkalmazásával próbálják beilleszkedésre bírni a migránsokat. Az afrikai bevándorlók akár cirkuszban is felléphetnek.
Több mint 25 millió koronát – több mint 800 millió forintnak megfelelő összeget – különített el a svéd migrációs hivatal, amit az integrációt elősegítő alternatív módszerekre kívánnak fordítani – derült ki a hivatal által kiadott közleményből. A pénzt többek közt olyan szervezetek kapják majd, mint a Bohócok Határok Nélkül nevű csoport, ami nevettetéssel és játékos programokkal próbálja elősegíteni a migránsok beilleszkedését.
A Bohócok Határok Nélkül nevű szervezet weboldala szerint a csoportfoglalkozásokat a befogadó-központokban szervezik, de a migránsok akár cirkuszban is felléphetnek. “Rávesszük az embereket, hogy újra elkezdjenek élni” – írták.
Az új megközelítés lényege, hogy a bohócok “olyan találkozókat szerveznek, melynek lényege a játék”, így ezek a programok erőteljes közösségépítő jellegűek. A szervezők azt ígérik, hogy ezek a programok segíteni fogják a “harmadik ország béli” bevándorlók integrációját (ez alatt a nem EU-tagállam országokat kell érteni).
A program további támogatottjai a Jämtland-Härjedalen Sportszövetség és a Vöröskereszt. A sportszövetségnek kiutalt összeggel szintén közösségépítő sportprogramokat fognak szervezni, amitől a társadalmi integráció elősegítését várják.
Korábban Svédország próbálkozott már ehhez hasonló alternatív megközelítésekkel – többek között teveparkot hoztak létre Göteborgban, bevallottan migránsok foglalkoztatása céljából. Tekintve, hogy a teveparkot számos kritika érte és sokan rasszistának nevezték a programot, egyelőre nem egyértelmű, hogy az afrikai migránsok cirkuszi fellépése mennyivel fog nagyobb sikert aratni a bevándorláspártiak körében.

http://www.hidfo.ru/2017/07/hatalmas-valtozas-ele-nez-a-sved-migracios-politika/