Észak-Rajta-Vesztfália rendőrhivatala arra kényszerült, hogy rendszeresítse a testkamera viselését, hogy ezáltal próbálja elejét venni a szolgálatot teljesítő rendőrök elleni mindennapos utcai agressziónak.
A német tagállam belügyminisztere, Ralf Jäger hétfőn jelentette be, hogy Észak-Rajna-Vesztfália területén öt városban kötelezővé teszik a testkamera viselését a rendőrök számára. Düsseldorf, Duisburg, Köln és Wuppertal területén, illetve Siegen-Wittgenstein járásban most tanulják az újonnan rendszeresített eszköz használatát.
A Deutsche Welle beszámolója szerint Jäger azzal indokolta az új eszköz rendszeresítését, hogy feltételezéseik szerint ez egyfajta visszatartó erőt jelenthet a hivatalos személy elleni erőszak elkövetésére hajlamos személyek esetében. Az érintett városok rendőrkapitányságai egy kétéves tesztidőszak során végig testkamerát fognak viselni, majd összevetik a bűnözési statisztika erre vonatkozó részét a korábbi adatokkal. Ha a tesztidőszak azzal az eredménnyel zárul, hogy a testkamera viselése visszatartó hatást jelent a bűnelkövetők esetében, egész Németországban rendszeresíthetik a viselését.
A tömeges bevándorlás hatására nagy mértékben megnőtt a rendőrök elleni támadások száma. Az utcai agresszió terjedését mutatja, hogy Észak-Rajna-Vesztfália területén a 2015-ös év folyamán minden harmadik rendőrt ért ilyen utcai támadás; a tagállam 45000 rendőre közül 14000 fő vált utcai agresszió áldozatává. Ebből 497 esetben regisztráltak komolyabb sérülést.
A német rendőrség az amerikai gyakorlat alapján kísérletezik a testkamera viselésével, mert a tengeren túli eredmények azt mutatták, hogy ezáltal visszaszorítható a rendőröket gyakran ok nélkül érő utcai erőszak, emellett az elkövetők elleni eljárás lefolytatását is nagy mértékben megkönnyíti.

http://www.hidfo.ru/2017/04/testkameraval-vedik-magukat-a-nemet-rendorok/