Az ukrán hatóságok elveszítették az ellenőrzést a kijevi forradalommal szabadjára engedett félkatonai szervezetek felett. Fegyveres aktivisták blokád alatt tartják a kereskedelmi útvonalakat, a kormány egy erőtlen törvényjavaslattal próbál úrrá lenni a helyzeten.
Petro Porosenko ukrán elnök aláírt egy rendeletet, mely szerint semlegesíteni kell az ország energiaszektorát fenyegető tényezőket. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács korábban elfogadott egy határozatot, ami előírja a szén beszerzési források diverzifikálását, emellett határozott biztonsági széntartalék felhalmozásáról. A Tanács arról is döntést hozott, hogy ellenőrzés alá kell vonni a Donbassz régióban a szállítmányozást.
A Tanács határozata alapján a kormány helyre kell állítsa a kérdéses területen folytatott katonai műveletek során megrongálódott szállítmányozási útvonalakat.
Porosenko pártja korábbi közleményében elítélte a Donbassz régió ellen érvényben lévő kereskedelmi és gazdasági blokádot, és emiatt kezdeményezte a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság összehívását. Az orosz külügyminiszter szintén felszólította Ukrajnát a blokád beszüntetésére, emellett a G7 országok nagykövetei szorgalmazták a blokád beszüntetését. Az úgynevezett Normandiai Négyek tagjai szintén felszólították Ukrajnát a blokád félreállítására.
December 16-án a kijevi puccs idején felfegyverzett félkatonai szervezetek kereskedelmi és gazdasági blokádot hirdettek a Donyecki Népi Köztársaság és a Luganszki Népi Köztársaság ellen. A fegyveres csoportok ellenőrzés alá vonták a régióba tartó vasúti szállítási útvonalakat és illegálisnak minősítettek minden, az elszakadó régiókkal folytatott kereskedelmet.
Az ukrán hatóságok február 15-én kihirdették a rendkívüli állapotot az ország energiaszektorában, mert korábban a két kérdéses területről érkeztek az ország erőműveinek működtetéséhez szükséges antracit szállítmányok – amennyiben a hatóságok nem tudják felszámolni a nacionalista félkatonai szervezetek által kezdett blokádot, az energiaügyi miniszter szerint Ukrajnában áramkimaradások várhatóak és 15-45 napon belül leáll az áramtermelés.
Amennyiben az ukrán hatóságok nem képesek ellenőrzés alá vonni a helyzetet, további alternatívát jelenthet, hogy elektromos áramot importáljanak Oroszországból: egy tavalyi, hasonló válsághelyzet során is így oldották meg a problémát, ám ezt nyugati hitelből tették, és a jelenlegi helyzetben Kijev nem rendelkezik elegendő szabad pénzforrással ahhoz, hogy azonnali fizetéssel külföldi importtal kezelje az előállt válsághelyzetet.

http://www.hidfo.ru/2017/02/ukrajna-nem-tudja-ellenorzes-alatt-tartani-a-felkatonai-szervezeteket/