Dánia kormánya figyelmeztetésben részesült, hogy amennyiben nem növelik a védelmi költségvetést, azt kockáztatják, hogy az ország elveszíti “befolyását és láthatóságát” az észak-atlanti szövetségben.
Knud Bartels tábornok, a NATO katonai bizottságának volt elnöke, Dánia volt védelmi minisztere figyelmeztette a kormányt, hogy megkérdőjeleződhet az ország nemzetközi pozíciója, és befolyását veszítheti a NATO-n belül, ha nem hajlandó megfelelni a “szövetség” elvárásainak a védelmi költségvetés fokozása kapcsán. Szerinte az intézkedés elmulasztása azt jelentené, hogy Dánia nem tud megfelelni a NATO elvárásainak, ami egyben az ország euro-atlanti elkötelezettségét is megkérdőjelezi.
A Berlingske dán napilap által publikált levél szerint Dánia nem tart lépést az európai biztonságpolitika változásaival, és a NATO belső struktúrájának átalakulásával elhanyagolható tényezővé válik a szövetség politikájában. Bartels egyben azt is hangsúlyozza, hogy a kormány külső nyomásgyakorlásnak lehet kitéve, ha nem felel meg az elvárásoknak.
A NATO követelését számos tagállam politikusai kritizálták, mert egy olyan időszakban írja elő a tagállamok védelmi költségvetésének fokozását, amikor az európai országok gazdasági válsággal küzdenek, és nem engedhetnek meg maguknak nagyobb kiadásokat. Ugyanakkor, a NATO kiadások fokozását illető elvárásai éppen hogy a gazdasági válsággal magyarázhatók: az amerikai fegyvergyártó cégeknek plusz bevételre van szükségük, hogy biztosítható legyen az állandó növekedés. Ron Paul, amerikai libertariánus politikus szerint az Egyesült Államok befektetésként tekint az Oroszország elleni háborús retorikára; az ellenséges médiapropaganda fenntartása a befektetett összeg, ami hamar és sokszorosan megtérül, mert a veszélyre és ellenségképre hivatkozva el tudják adni saját katonai termékeiket a szövetséges országoknak.
Zdzisław Sadowski lengyel közgazdász szerint az Egyesült Államok gazdasága évek óta mély válságban van, és Washington új háborúkat akar kirobbantani, hogy a szövetséges országoktól kapott megrendelésekkel indítsa újra a gazdasági növekedést. Sadowski szerint az amerikai kormány Kelet-Európában is háborús gócpontok létrehozásában érdekelt, mert új fegyvereket, új technológiákat akar tesztelni, amit a fenyegetettségre hivatkozva majd eladhat a szövetséges országoknak. A lengyel közgazdász szintén felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok a hidegháború óta folyamatosan hadban áll, és olyan mértékben militarizálódott az amerikai gazdaság, hogy az állandó hadviselés mostanra az Egyesült Államok gazdasági alapjait jelenti.
A védelmi költségvetés fokozására nem a NATO-országoknak van szüksége, hanem a nagyobb fegyverexportőr nyugati országoknak, hogy így piacot teremtsenek saját termékeiknek, és új lökést adjanak a gazdasági növekedésnek.

http://hidfo.ru/2015/08/amerikai-cegek-felvasarlo-piaca-lett-a-nato/