Ukrán vámtisztek nyilvánosságra hozták azon orosz könyvek neveit tartalmazó feketelistát, melyek betiltásra kerülnek Ukrajnában. Mint kiderült, szerintük Alekszandr Dugin könyveinek olyan hatalma van, hogy azon áll vagy bukik az ukrán államiság.
A Kommerszant üzleti napilap szerint a lista 38, a legkülönbözőbb műfajokból összeválogatott címet tartalmaz, van közte sci-fi, de az ukrán cenzorok történelmi témájú könyveket és esszégyűjteményeket is elfogadhatatlannak találtak. Az ukrán hatóságok szerint a betiltott könyvek “gyűlöletet szítanak, propagálják a fasizmust, a xenofóbiát és szeparatizmust”, tartalmaik “kikezdik Ukrajna alkotmányos rendjét és területi egységét”. Tehát
az ukrán államiság mostanra eljutott arra a szintre, hogy néhány könyv is veszélyezteti az ország egyben maradását.
A feketelista tartalmazza Alekszandr Dugin könyveit is, valamint Marina Ahmedova esszéit, aki társadalmi és kulturális kérdésekben, az utóbbi másfél év során az ukrán háború eseményei kapcsán írt orosz sajtóorgánumoknak.
Egyelőre nem tudni, pontosan milyen következményeket von maga után a hatóságok által betiltott könyvek Ukrajnába behozatala, de ukrán ügyvédek már most arra figyelmeztetnek, hogy bárki, akiről bebizonyosodik, hogy Ukrajna területére csempészi a könyveket, bíróság elé állítható “háború és erőszak propagálása” miatt.
Bogdan Cservak, az ukrán állami rádió és TV bizottság elnökhelyettese nyilvánosan is elismerte, hogy eredetileg a bizottság kérte bizonyos orosz szerzők könyveinek betiltását. Cservak emellett arra kérte a liberális aktivistákat, hogy jelentsék a hatóságoknak, ha olyanról tudnak, hogy valaki megpróbálta a feketelistán szereplő könyveket behozni Ukrajnába.


http://hidfo.ru/2015/08/betiltottak-alekszandr-dugin-konyveit-ukrajnaban/