Jurij Zjukov ukrán energia- és szénipari miniszter bejelentette, hogy Ukrajna nem rendelkezik a tél átvészeléséhez szükséges 3,1 millió tonna szénnel. November 19-én reggel két hőerőművet már leállítottak, mert több napja szén nélkül maradtak. Zjukov elmondása szerint a Zmiev hőerőmű széntartaléka alig 30 ezer tonna, ami már csak néhány napra lenne elegendő. A helyzet továbbra sincs megoldva, és egyelőre az a leglogikusabb alternatíva, hogy Dél-Afrikából próbálnak szenet vásárolni. Zjukov elmondása szerint az erőműveknek legalább 3-3,1 millió tonna széntartalékkal kellene rendelkeznie, hogy a télen végig biztosított legyen a kiegyensúlyozott működés.
Hídfő.net.ru | Ukrán szén
A miniszter elmondása szerint zavarok jelentkezhetnek a tömegközlekedésben, akár az időjárási viszonyok hatására is instabillá válhat a hálózat és megszűnhet az áramellátás, mert a szénhiány miatt a következő napokban egyre több erőművet kell leállítani.
Alig néhány napja Petro Porosenko ukrán államfő elrendelte, hogy a minisztérium készüljön fel az elektromos áram importálására Oroszországból.
Ukrajna az délkeleti régiókban az orosz többségi lakosság függetlenedési törekvéseinek leverésére irányuló vesztes háborúban szénbányáinak 80%-át elveszítette. A korábbi Donbassz régióban található széntartalékok adták az ország áramtermelésének közel 40%-át, így a vesztes háború miatt Ukrajna áramellátása ellehetetlenült. A Donyecki Népi Köztársaság elnöke már bejelentette, hogy addig nem indul újra a szénszállítás Ukrajna területére, ameddig Kijev fel nem hagy minden ellenséges tevékenységgel a határ mentén. A fronton azonban azóta is zajlanak az összecsapások, bár a minszki megállapodás idején fennálló frontvonal nem módosult jelentősen, az akkori frontvonal határvonalként látszik megszilárdulni.
Ukrajna nem csak széntartalékait veszítette el, de korábban a Gazprom leállította a gázszállítást az országba (miután 8 hónapon át nem fizettek a gázért), így Ukrajna nem tudta feltölteni gáztározóit a télre. A tárgyalássorozat végén megállapodás született arról, hogy Oroszország humanitárius szempontok miatt újraindítja a gázszállítást, előrefizetéses rendszerben.
Se a fegyveres puccsal hatalomra jutott atlantista kormány, se a rendszerváltást támogató nyugati országok nem tudták megoldani az ország energiaproblémáját. A kormány alkalmatlannak bizonyult alapvető feladatai ellátására, a nyugati országokról pedig nyilvánvalóvá vált, hogy még saját energiafüggetlenségükről sem tudnak gondoskodni, nem hogy egy újabb tagállaméról.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/20/leallnak-az-ukran-eromuvek-elfogyott-szen