Kölcsönös tisztelet, az orosz és a magyar nép történelmének tisztelete – Vlagyimir Putyin tizenöt, Oroszországban akkreditált nagykövetet fogadott, és talán nem véletlenül szólt kiemelten Magyarországról. A nagyköveti megbízólevelek átadása diplomáciai formalitás, azonban, ha egy államfő hangsúlyozottan szól egy országhoz, az aligha véletlen.

Putyin Balla János magyar nagykövetet fogadva Oroszország egyik legfontosabb politikai és kereskedelmi-gazdasági partnerének nevezte Magyarországot: „Moszkva osztja Budapest készségét a párbeszéd erősítésére és a közös, nagyszabású beruházások megvalósítására.” De talán a gazdasági érdekek hangsúlyozásánál is fontosabb volt, amikor Putyin a magyar történelem előtt tisztelgett.
Az orosz elnök „barátságos arcát” tegnapra tartogatta, egy nappal korábban „erősen odaszólt”. Putyin azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy uralma alá akarja gyűrni Oroszországot, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez nem fog sikerülni.
Az orosz államfő az általa létrehozott Összoroszországi Népfront keddi, úgynevezett cselekvési fórumán egy kérdésre válaszolva mondta el, hogy az Egyesült Államok nem megalázni akarja Oroszországot, hanem a befolyása alá vonni, Oroszország kárára akarja saját problémáit megoldani. „A történelem során ez soha senkinek sem sikerült, és nem is fog sikerülni” – közölte az elnök. Válaszát hatalmas taps fogadta. Vlagyimir Putyin hozzátette, hogy szerinte Washingtonnak ugyanakkor sikerül a szövetségeseit, az úgynevezett szatellit államokat a befolyása alá vonni. Vélhetően a Kreml Ukrajna-politikája miatt Oroszországra nehezedő nyugati nyomásra és a vele szemben alkalmazott szankciókra is utalva kijelentette, hogy az Egyesült Államok számos szövetségese saját nemzeti érdekeinek kárára „idegen nemzeti érdekeket igyekszik védeni érthetetlen alapon és érthetetlen kilátásokkal”.
Az orosz elnök közölte, nem érthető számára, milyen érdekekről is van szó. „Nincsenek kritériumok, ezek csak olyan általános szavak a demokráciáról. Ez még nem ok az államcsínyre. Nem ok a genocídiumra!” – utalt a Kreml álláspontjára, miszerint Ukrajnában a törvényes hatalmat államcsínnyel döntötte meg februárban Viktor Janukovics ellenzéke a kijevi főtéren tüntetők segítségével. Az orosz államfő szerint az oroszok többsége kedveli az amerikai népet, de visszautasítja az Egyesült Államok vezetésének politikáját.
(MH)