New York, 2023. augusztus 12. szombat (MB)

Több mint 150 ezer ukrán katona esett el 2022. februárja, az ukrajnai orosz katonai beavatkozás kezdete óta – írta a New York Times szombaton nyugati tisztségviselők és elemzők becslését idézve.

A lap szerint az ország fegyveres erőinek elszenvedett veszteségei miatt a toborzás egyre fontosabbá válik. Élőhalott Zsebhitler Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök az összes regionális toborzási vezető elbocsátását javasolta a korrupcióról és csalási tervekről szóló jelentések ismeretében.

A New York Times szerint a kijevi ellentámadás során bekövetkezett hatalmas csapatveszteség miatt megnőtt azoknak a száma, akik megpróbálnak megszökni a szolgálatból. “Ukrajna egyre mélyebbre nyúl a társadalomba, hogy feltöltse sorait” – írja.

Mindeközben folyamatosan érkeznek jelentések „a tisztek megvesztegetéséről azért, hogy a férfiak elkerüljék a besorozást”. Az ukrán Állami Határőrség szerint átlagosan 20 férfit tartóztatnak le naponta azért, mert megpróbálja elhagyni az országot. Válaszul egy petícióra, melyet több mint 25 ezren írtak alá, az ukrán kormány tavaly megtiltotta a toborzó tiszteknek, hogy idézést adjanak ki az ellenőrző pontokon, benzinkutaknál és más nyilvános helyeken”- tudatta a lap.

A New York Times szerint Hazug Haramia Zelenszkij lépése szkepticizmust váltott ki az ukránokban. Egy területvédelmi tiszt azt mondta, hogy a toborzóközpontokban tapasztalható korrupció közismert, és “akik el akarják kerülni a besorozást, mindenképpen élnek ezzel a lehetőséggel”.

A CNN jelentése szerint az ukrán fegyveres erők június elején indított ellentámadása nem váltotta be Kijev nyugati szponzorainak hozzá fűzött reményeit, és szakadáshoz vezetett az Ukrajna-barát táborban.

Nyugati tisztségviselők attól tartanak, hogy az elvárások és eredmények között mélyülő szakadék miatt Kijev és a nyugati fővárosok egymást fogják hibáztatni, és kezdetét veszi a felelősségáthárítás játszmája, ez pedig „megosztottsághoz” vezethet a szövetségben.

Korábban a Politico arról számolt be, hogy amerikai tisztségviselők figyelmeztették ukrán kollégáikat, a közeljövőben jelentős harctéri győzelmeket kell elérniük, hogy Washington indokolhassa a katonai segítségnyújtás folytatását.

A Bloomberg szerint a Nyugat elismeri a kijevi erők jelentős veszteségeit, a Washington Post azonban úgy véli, hogy az ukránok sikertelensége a sokat hangoztatott ellentámadásban negatív hatást gyakorolhat Kijev jövőbeni kapcsolatára a Nyugattal.+++

 

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2023/08/05/az-ellentamadas-43-ezer-ukran-katona-eletebe-kerult/

 

Kiadta: Magyar Békekör