Közel harmincezren vettek részt Barcelonában egy vasárnapi tüntetésen, amely Katalónia Spanyolországtól függetlenedését támogatta.
Az El Pais spanyol lap beszámolója szerint az autonóm régió elnöke, Carles Puigdemont Casamajó, és a Manchester City labdarúgóklub vezetőedzője, Josep Guardiola i Sala is részt vett a tüntetésen. Guardiola elmondása szerint a helyzet rendezésére az egyetlen lehetséges út a népszavazás, emiatt október 1-én akkor is szavazással fognak dönteni az ország jövőjéről, ha a spanyol hatóságok ezt nem engedélyezik.
Pénteken Puigdemont közölte; Katalónia önhatalmúan referendumot fog tartani 2017. október 1-én, amit akkor is megszerveznek, ha a spanyol kormánnyal nem sikerül megállapodásra jutni ezzel kapcsolatban. A politikus emlékeztetett, hogy május 24-én Mariano Rajoy miniszterelnöknek küldött levelében arra kérte őt, hogy kezdjen tárgyalásokat a népszavazás kiírásáról, de Rajoy másnap ezt egy hivatalos levélben visszautasította.
Puigdemont a kérés elutasítását követően nyíltan kijelentette, hogy a referendumot akkor is megtartják, ha a kormány nem mutat hajlandóságot a tárgyalásra. Közleményére válaszként a spanyol kormány szóvivője, Inigo Mendez de Vigo azt mondta, megtiltják a katalán hatóságok számára a népszavazás kiírását.
Katalónia már korábban, 2014. november 9-én tartott egy nem ügydöntő népszavazást a függetlenedésről, melynek során a választók 80%-a szavazott arra, hogy Katalónia függetlenedjen Spanyolországtól. A spanyol hatóságok akkor alkotmányellenessé nyilvánították a népszavazást.

http://www.hidfo.ru/2017/06/harmincezren-tuntettek-katalonia-fuggetlensegeert/