A Svájci Néppárt képviselője, Erich Hess éles kritika alá vette a kettős állampolgárság intézményét: szerinte a más állampolgársággal is rendelkező emberek soha nem lesznek teljes mértékben hűségesek Svájchoz.
Egy országgyűlési vita során Hess azt mondta, a svájciaknak választaniuk kellene, hogy „melyik országért dobog a szívük”, és ezzel a bevándorlók megmutathatnák, tényleg hajlandóak-e az integrációra; ha svájci állampolgárok akarnak maradni, adják fel állampolgárságukat minden más országban.
A vita annak kapcsán bontakozott ki, hogy Svájc február 12-én népszavazást tart arról, megkönnyítsék-e a harmadik generációs migránsok állampolgársághoz jutását. A jelenlegi szabályozás szerint, amennyiben valakinek már a nagyszülei is Svájcban éltek, de nem szereztek állampolgárságot, akár a teljes életét is leélheti az országban, mégsem lesz automatikusan svájci állampolgár.
A hivatalos statisztika szerint jelenleg mintegy 870000 svájci állampolgárnak van kettős állampolgársága, és mintegy 560000 svájci él külföldön más ország állampolgáraként.

http://www.hidfo.ru/2017/02/svajcban-megkerdojelezik-a-kettos-allampolgarok-lojalitasat/