Május 27-én az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) haditengerészeti erői két görög olajszállító tartályhajót foglaltak le a Perzsa-öbölben.

"A Forradalmi Gárda haditengerészete ma lefoglalt két görög tartályhajót az Öböl vizein elkövetett jogsértések miatt" - áll a gárda közleményében, amelyet az IRNA állami hírügynökség idézett.

A Lloyd's List hajózási szaklap a két tankert a Prudent Warrior és a Delta Poseidon néven azonosította. Az IRGC erői helikopterekkel szálltak fel mindkét tartályhajóra.

A Prudent Warrior fedélzetén 24 fős legénység tartózkodott, amely az iraki Bászra kikötőjéből az Egyesült Államokba tartó olajszállítmányt szállított. A tartályhajó a görög Polembros Shipping tulajdonában van. A Delta Poseidon, amelynek fedélzetén 25 fős személyzet tartózkodott, szintén Bászrából szállított olajat. A tartályhajó, amely a görög Delta Tankers tulajdonában van, Görögországba tartott. Mindkét tartályhajó fedélzetén görög állampolgárok tartózkodtak.

A görög külügyminisztérium közölte, hogy tiltakozott Irán athéni nagyköveténél a Perzsa-öbölben "két görög zászló alatt közlekedő hajó erőszakos elfoglalása" miatt.

"Ezek a cselekmények gyakorlatilag kalóztámadásnak minősülnek" - áll a minisztérium közleményében.

Áprilisban a görög hatóságok az Egyesült Államok nyomására lefoglalták a vizeiken az iráni zászló alatt közlekedő Lana tankert. A Lana olajszállítmányát május 25-én az égei-tengeri Evia szigetén lévő Karisztosz kikötője előtt átrakták egy másik tartályhajóra. Irán "büntetőintézkedésekkel" fenyegetőzött válaszul a jogellenes lefoglalásra.

Az incidensre a 2015-ös atomalku felújításáról tárgyaló Egyesült Államok és Irán közötti feszültségek fokozódása közepette került sor.

A Prudent Warrior és a Delta Poseidon lefoglalása az IRGC részéről egyértelműen válasz volt a Lana görög hatóságok általi lefoglalására. Irán újra és újra bebizonyította, hogy nem tűri az olajexportképességének korlátozására irányuló kísérleteket. Ennek ellenére az USA szövetségesei továbbra is zaklatják az iráni olajszállító tartályhajókat.

https://southfront.org/iran-says-engineer-was-killed-in-blast-at-military-research-facility-near-tehran/