Nyilvános meghallgatást szervez a Demokratikus Koalíció két EP képviselője, melynek során Strasbourgban, az Európai Parlamentben számon kérnék a magyar kormányt a magyarországi média helyzetével kapcsolatban. Niedermüller Péter, radikális atlantista EP képviselő szerint "magyar szakértők" mellett az Európai Parlament négy nagy frakciójának vezető politikusai vennének részt a meghallgatáson, elmondása szerint annak érdekében, hogy bemutassák, "nem egyszerű magyarországi ügyről van szó, mert ami Magyarországon a médiában és a politikában történik, az érinti az európai közösséget. Magyarország az EU egyetlen olyan tagállam, amelyik az európai alapértékekkel és eszmékkel szemben fogalmazza meg saját politikáját."
Hídfő.net | Niedermüller Péter
A radikális atlantisták amiatt szervezik az eseményt, hogy megragadjanak egy újabb alkalmat, amivel demonstrálhatják az európai hatóságok magyar hatóságok felettiségét. Más radikális pártok mellett a Demokratikus Koalíciónak is elsődleges célja az Európai Unió átalakítása az Amerikai Egyesült Államok mintájára. Ennek részeként törekszenek Magyarország jogköreinek csökkentésére, melyekkel különböző európai hatóságokat ruháznának fel. A radikális atlantisták célja Magyarország szuverenitásának felszámolása, hogy a magyar kormány összes jogkörét az Európai Egyesült Államok vehesse át, kezdve az oktatástól, igazságügytől egészen a rendfenntartásig.
A Demokratikus Koalíció amiatt akar az EP előtt meghallgatást szervezni a magyarországi média kapcsán, mert ezzel azt hangsúlyozzák, hogy a magyarországi média felől nem a magyar állam jogosultsága dönteni, hanem valamiféle európai uniós szervnek, amit aztán Magyarország kötelező érvényűnek kell érezzen magára nézve. A DK ezzel az igazságügy jogköreit venné ki a magyar állam kezéből, hogy azt az Európai Uniónak adhassa.
Természetesen az Európai Uniónak semmi köze ahhoz, hogy Magyarországon milyen állapotok uralkodnak a médiában. Van elég liberális média, van brüsszeli pénzből finanszírozott EuroNews, az Európai Uniónak van bőven elég hangja Magyarországon. A radikális atlantisták viszont azt akarják elérni, hogy a magyar kormánynak ne lehessen hangja Magyarországon, ehelyett Brüsszel kezébe helyeznének abszolút médiamonopóliumot, hogy a mindenkori kormányt dróton rángassák.