Védelmi kerítés és fal a török-szíriai határon
Törökország megkezdte egy fal építését az iráni határ mentén, hogy ellehetetlenítse az embercsempészetet és elejét vegye a terrorista csoportok beszivárgásának – áll a Dogan hírügynökség beszámolójában.
A 2 méter széles, 3 méter magas fal ahhoz hasonló lesz, mint amit a szíriai határon is építettek: tömény betonblokkokból fog állni.
A beszámoló szerint az intézkedés célja, hogy ellehetetlenítsék az embercsempészetet, és megakadályozzák a kurd milicisták beszivárgását. A török kormány állítja, hogy a terrorszervezetként nyilvántartott PKK katonai bázisokat működtet a határ iráni oldalán.
A török kormány júniusban közölte, hogy a 828 kilométeres török-szíriai határon már 700 kilométeres szakaszon megépült a fal, amit integrált védelmi rendszerrel láttak el.
Májusban az iráni külügyminisztérium szóvivője, Bahrám Kászimi  támogatásáról biztosította az új biztonsági intézkedéseket. “Üdvözlünk minden olyan intézkedést, ami fokozza a biztonságot és stabilitást a határ mentén. A határok biztonsága Irán és Törökország számára egyaránt fontos” – mondta.
A török kormány milicistákkal kapcsolatos aggodalmai mellett Irán a kábítószerkereskedelem ismert forrása is, az innen érkező szállítmányok Törökországon át jutnak el Európába.

http://www.hidfo.ru/2017/08/torokorszag-falat-epit-az-irani-hatarra/