2016. január 14., csütörtök

Donbassz

Tegnap délután Donyeckben Alekszandr Zaharcsenko DNR vezető kijelentette: Kijev régóta készülődik egy Donbassz elleni átfogó katonai támadásra. Az előkészületek erre megtörténtek, “már csak a parancsra várnak az óceán túlpartjáról”!
“Bármi is történjék, Donbassz felkészült a fogadásra!”-biztosította Kijevet Zaharcsenko.
Gorlovka “Hmelnyickij” lakókerületét a valcmanista latortüzérség tegnap egész nap ágyúzta, aknavetőzte.
Pobjeda faluból helyzertjelentés. Robbanások hangjai hallhatók Gorlovka-Zajcevo-Ozerjanovka irányából.
Zsijeznaja Balka és Sirokaja Balka térségében többnyire kézifegyverekkel lőtték/lövik egymást a felek tegnap késő délután óta.
A Mariupol melletti Vodjanoje területén egy légvédelmi ágyúval fölszerelt kijevi ZiL aknára futott. Négy valcmanista nagyon súlyosan megsebesült.
Ugyancsak a Mariupol közeli Lebegyinszkoje településen tört ki marakodás tegnap délután a Jobb Szektor bűnbandából toborzott “Azov” latorzászlóalj, és a kijevi junta reguláris egységeinek pribékjei között. A közel egyórás heves tűzharcban-Eduard Baszurin DNR katonai szóvivő tájékoztatása szerint-legalább két latoregyed kinyúlt, négy másik pedig nagyjavításra kórházba került.
Csak most januárban ez már a második olyan eset, amikor Mariupol környékén a hordák összekaptak valamin.
Tegnap a Fehér Ház kezdeményezésére telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz, és Obamaki amerikai elnök.
Megvitatták Donbassz, Szíria és az észak-koreai hidrogénbomba ügyét.
Obamaki követelte, hogy Oroszország azonnal állítsa le a Donbassznak nyújtott mindenféle segítségnyújtást. Vlagyimir Putyin ezen óhaj teljesítését a “Minszk 2.0” megállapodás Kijevre rótt kötelezettségeinek maradéktalan betartásához kötötte.
Ezek után megállapították az elnökök, hogy a két ország politikai kapcsolatait nagyrészben Maradék-Ukrajna és Donbassz helyzete fogja alakítani.
Sokkal többre a másik két fő kérdésben-Szíria és a KNDK hidrogénbambája-sem jutottak, bár azt mindketten egállapították, hogy az észak-koreai hidrogénbomba-ha az!?-aggodalomra adhat okot.
http://www.balrad.com/2016/01/14/donbassz-109/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése