2015. március 14., szombat

Megrázták a narancsfát?

A miniszterelnök édesapja hulladékfeldolgozót üzemeltetne Gánt település közelében, amit a helyiek nemigen szeretnének. Ennek kapcsán tartottak viharos körülmények közt lakossági fórumot, amelyről a Magyar Narancs számolt be.
Az Orbán-család tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft. évi több tízezer tonna hulladékot szeretne feldolgozni a Vértes lábánál, Székesfehérvártól 25 kilométerre található Gánt-Gránás közvetlen közelében.
A közigazgatásilag Gánthoz tartozó településrész mintegy kétszáz ingatlanának tulajdonosai már több fórumon – Zámolyban és Csákberényben is – tiltakoztak a beruházás ellen, azonban péntek este idősebb Orbán Győzőnek mondhatták el kifogásaikat. Legalábbis addig, amíg a miniszterelnök édesapja egyáltalán meghallgatta a gánti művelődési házban megjelent mintegy száz panaszost. Mert a fórum végét nem várta meg a miniszterelnök édesapja.
A beruházás kapcsán egyebek közt telepítenének egy homlokrakodógépet, egy forgókotrót, egy törő és egy osztályozó berendezést mindössze 2-300 méterre a gránási lakóházaktól. Így előzetesen az ott eddig nyugalomban élők azzal számolhattak, ha mindenki rábólint a tervekre, hogy napi 1000 tonna törmeléket is hordhatnak majd a területre 24 tonna teherbírású munkagépekkel, majd a válogatott hulladékot folyamatosan szállítanák el. Eközben az aprító és az osztályozó berendezés naponta nyolc órán át zúgna, és a kamionokkal együtt verné fel a port, amely így rakódna rá a hétvégi és a családi házak jellemzően nagy kértjeiben termesztett zöldségekre, gyümölcsökre és a móri borvidék néhány ott termelő borászának szőlőseire. A lakosok szerint azonban ez elfogadhatatlan.
Orbán Győző, a Nehéz Kő Kft. munkatársa és az egyik hatástanulmány készítője próbálta mantrázni, hogy nem lesz por, nem lesz zaj és a környék értékes ivóvízbázisa sem lesz veszélyben.
A cérna akkor szakadhatott el Orbán Győzőnél, amikor az egyik lakos azt javasolta a többi gránásinak: egyenként kérjék a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnél, hogy vegyék fel őket ügyféli jogállásba, így ők is hivatalosan tehetnek észrevételeket.
A narancsosok is szerettek volna kérdéseket feltenni a miniszterelnök apjának , de ő a fórum elején kijelentette: csak akkor válaszol, ha 2 millió forintot adományozunk a gánti szociális otthonnak. Mint mondta: rosszindulatú újságíróknak csak így hajlandó nyilatkozni.
(HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése