A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg azt mondta, az észak-atlanti szövetség nem akar újabb hidegháborút Oroszországgal.
Miközben az észak-atlanti szövetség a hidegháború óta először kelet-Európára is kiterjeszti parancsnoki struktúráját, a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg egy német lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogyan tervezi a kapcsolatépítést Oroszországgal.
Elmondása szerint a NATO nem akar újabb hidegháborút, és megtesz mindent annak érdekében, hogy fenntartsa a politikai párbeszédet Moszkvával.
“Figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy ma egy jóval magabiztosabb Oroszországgal van dolgunk. Ugyanakkor, az is egyértelmű kell legyen: nem akarunk egy új hidegháborút, és nem akaruk fegyverkezési versenyt. Mi politikai párbeszédet akarunk Oroszországgal – még ha ez nem is lesz könnyű”mondta.
Stoltenberg kijelentése szerint intenzívebb kapcsolattartás kell kezdődjön a NATO és Oroszország közt. Azt mondta; “Arra számítunk, hogy több találkozónk lesz, és a katonai csatornákon gyakoribbá válik a kommunikáció. Mindkét területen van előrelépés, és a szövetség egésze támogatja ezt.”
Novemberben a NATO tagállamai megállapodtak arról, hogy egy új adaptív parancsnoki struktúrával próbálják elősegíteni a fegyveres erők gyorsabb áthelyezését Európában. Stoltenberg szerint ez egy garancia arra, hogy a NATO a jövőben gyorsabban tudjon “szövetségesei segítségére sietni”.
Az utóbbi évek során a NATO az ukrán válságra hivatkozva fokozta katonai jelenlétét Kelet-Európában. Moszkva számos alkalommal egyértelművé tette, hogy provokációként és fenyegetésként tekint az amerikai fegyveres erők Oroszország határain fokozódó jelenlétére, ami újabb fegyverkezési versenyt idézhet elő.

http://www.hidfo.ru/2018/01/stoltenberg-szerint-a-nato-nem-akar-hideghaborut-oroszorszaggal/