2015. szeptember 13., vasárnap

Bulgária, s Magyarország NATO-tagállamként humanitárius segítségnyújtást akadályoz

Az orosz védelmi minisztérium katonai szállítórepülőgépei több mint 80 tonna élelmiszert, matracokat, takarókat, ivóvíztárolókat és építési alapanyagokat szállítottak Szíriába a humanitárius válság kezelésére.
Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője szerint ma célba ért az a humanitárius szállítmány, melynek részeként többek között létfontosságú eszközöket, élelmiszert, menekülttáborok létesítéséhez építési alapanyagokat szállítottak Szíriába. Többek között An-124 szállítórepülőgépek több mint ötezer kilométert repültek, és összesen ezer fő elhelyezéséhez elegendő készletet szállítottak a szíriai kormány számára.
A repülőgépek Latakia területére érkeztek, ahol a repülőterek továbbra is a kormány ellenőrzése alatt állnak. Latakia kormányzója hivatalosan is köszönetet mondott a segítségnyújtásért, amiért Oroszország elsődleges szerepet vállal a válságkezelésben.
Az Egyesült Államok eközben több NATO-országra is nyomást gyakorolt, hogy zárják le a légtereiket az orosz humanitárius szállítmányt hordozó repülőgépek előtt. Bulgária napokkal ezelőtt Washington utasítására lezárta a légteret és nem engedte át a Szíriába tartó humanitárius szállítmányokat. Magyarország NATO-tagállamként a Baltikum felett “fogott el” orosz An-26 szállítórepülőgépet. Miközben Magyarország lezárta a légteret a humanitárius szállítmány előtt, Görögország megtagadta az amerikaiak “kérését”, és átengedte az orosz humanitárius szállítmányt.
Ali Haidar, béketárgyalásokért felelős szíriai miniszter augusztus 28-án az illegális bevándorlás által sújtott országok segítségét kérte abban, hogy a kormány újjáépíthesse az otthonaikból elűzött családok házait, eközben pedig lehetővé tegye a háború miatt hajléktalanná vált családok átmeneti elhelyezését. Magyarország az illegális bevándorlás által sújtott országként a szíriai kormánynak kellene segítséget nyújtson a humanitárius válság kezelésében, ehelyett NATO-tagállamként a humanitárius segítségnyújtás akadályozásában vesz részt.


http://hidfo.ru/2015/09/magyarorszag-nato-tagallamkent-humanitarius-segitsegnyujtast-akadalyoz/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése