Sigmar Gabriel német alkancellár szerint a brit kilépési referendum ellenére is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság szoros kapcsolatban maradjon az Európai Unióval, és “később újra beléphessen”.
Az alkancellár csütörtökön azt mondta; reméli, hogy a fiatal választók egyszer még újra felvetik ezt a kérdést, és az Egyesült Királyság egyszer újra csatlakozik az Európai Unióhoz. Szerinte a kilépési tárgyalások során olyan javaslatokkal kell előállni, ami közel tartja a brit gazdaságot Európához, így később ez megkönnyítheti az újbóli csatlakozást.
Az alkancellár emellett arra figyelmeztetett, hogy a június 23-i referendum, melynek során a britek többsége a kilépésre szavazott, okkal kelt dühöt az európai vezetők körében, de ennek ellenére nem szabad olyan megállapodásra törekedni, ami a briteknek hátrányos lenne.
“El kell fogadnunk a britek döntését, de nem szabad, hogy ez megakadályozzon minket abban, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy Európához közel tartsuk őket.”
mondta.
A referendumot követően a hazai liberális sajtóban is egyfajta nyugdíjas-ellenes gyűlöletkampányhoz vezetett, hogy a britek körében főként az idősebb választók szavaztak a kilépésre. A statisztika szerint a 24 év alatti választók 70%-a az EU-tagság megtartására szavazott, az idősebb korosztályok azonban nagyobb arányban szavaztak a kilépésre. Sigmar Gabriel szerint ez azt jelenti, hogy “a fiatal generáció tudja, hogy kizárólag egy erős Európában képes hallatni a hangját.”
A referendumot követően a hivatalos adatok valóban azt mutatták, hogy főként az idősek szavaztak a kilépésre. Ez azzal magyarázható, hogy egyedül nekik volt összehasonlítási alapjuk ebben a kérdésben. Az Egyesült Királyság 1973-ban csatlakozott az Európai Unióhoz. A kilépést legnagyobb arányban az a generáció szavazta meg, akik még emlékeznek az EU-csatlakozás előtti időkre, így személyes összehasonlítási alapjuk volt azzal kapcsolatban, milyen volt Nagy-Britannia a belépés előtt, és milyen lett az Európai Unióba belépést követően.


http://www.hidfo.ru/2016/10/a-britek-nem-szabadulnak-meg-konnyen-az-eu-tol/