Alexander Zaharcsenko, a Donyecki Népi Köztársaság vezetője kijelentette, Ukrajna nem kellene csatlakozzon a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, mert a lakosság a semleges státusz fenntartását támogatja, a kijevi vezetők pedig a csatlakozással semmibe veszik a többségi társadalom véleményét.
Zaharcsenko szerint a NATO-csatlakozás hosszú távon destabilizálja Ukrajnát, és lehetetlenné teszi a politikai helyzet stabilizálását, mert a társadalom nem támogatja azt az irányt, amit a puccsal hatalomra jutott kormány követ. Petro Porosenko ma aláírta a NATO ukrajnai diplomáciai missziójának megnyitását ratifikáló törvényt, ezzel azonban egy elszigetelt kisebbség véleményét kényszeríti rá a társadalomra. A Gallup januári mérése szerint Petro Porosenko támogatottsága 17%-on áll – ezzel ő a legnagyobb támogatással bíró politikus a kijevi atlantista vezetők közt. A társadalom négyötöde ellenzi a nyugati integrációt, a kormány ennek ellenére belépteti az országot a NATO-ba és az Európai Unióba. Zaharcsenko szerint ezzel a háborút és nyomort hozzák el Ukrajna számára.
“Minél intenzívebben törekszenek a NATO-csatlakozásra, annál távolabb kerülnek a békétől, és a Donbassz régióban a politikai rendezéstől.”
Elmondása szerint a kijevi vezetők legésszerűbb lépése lenne, ha nemet mondanának az EU- és NATO-csatlakozásra, mert ezzel legalább annyit elérnének, hogy Nyugat-Ukrajnában ne legyen egy éven belül teljes anarchia. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Donbassz régió is akkor hajlandó bármilyen kapcsolatot ápolni Ukrajnával, ha az semleges ország marad.
Kijevben 2014 februárban teljesedett ki egy fegyveres lázadással egybekötött alkotmányos puccs, hónapokkal azután, hogy a mesterséges ukrán állam utolsó legitim államfője, Viktor Janukovics bejelentette, hogy nem írja alá a társulási egyezményt az Európai Unióval. A döntés következményeként több száz rendőr és tüntető veszítette életét az utcai harcokban, melyek uniós zászlót lobogtató civil tüntetésekkel kezdődtek. Ezek a tüntetések igen hamar elfajultak, miután ismeretlen mesterlövészek felváltva lőtték a tüntetőket és a rendőröket, emiatt mindkét fél azt gondolta, hogy a másik tömegből lőnek rá éles lőszerrel.
Később egy telefonbeszélgetés nyilvánosságra jutott hangfelvétele bizonyította, hogy Catherine Ashton, az Európai Unió volt külügyi és biztonságpolitikai főképviselője már 2014. februárjában tudott arról, hogy a rendőröket és tüntetőket ért lövéseket ugyanabból a fegyverből adták le, és a Majdan vezetői rendelték a mesterlövészeket. Egy másik nyilvánosságra jutott telefonbeszélgetés során pedig Victoria Nuland, az Amerikai Egyesült Államok eurázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkára beszélt egyértelműen arról, hogy Arszenij Jacenjukot az USA választotta ki Ukrajna jövőbéli vezetőjének.


http://www.hidfo.ru/2016/02/zaharcsenko-a-nato-tagsag-haborut-es-nyomort-hoz-ukrajnaba/