A Rhode Island-i törvényhozók 2022 márciusában terjesztették elő a "Tiszta légkörről szóló törvényt" (Clean Atmosphere Act), amelyet a képviselőház környezetvédelmi és természeti erőforrásokkal foglalkozó bizottsága elé utaltak. A törvényjavaslat célja, hogy szabályozást hozzon létre a veszélyes kibocsátások csökkentése érdekében, megtiltva a környezet káros manipulálását az időjárás-módosítás és más nagyszabású légköri tevékenységek szabályozásával.

A kérelmezési és szabálysértési díjakat egy állami vagyonkezelői alapba helyeznék az élet- és vagyonbiztonságot elősegítő önkormányzati projektek számára. A törvényjavaslat kiterjedt, és olyan tevékenységekre vonatkozó szabályokat és tilalmakat tartalmaz, amelyek az aeroszol-befecskendezéstől, a napfény blokkolásától és az időjárás manipulációjától kezdve a szénmegkötésen és az óceánok trágyázásán át a felesleges rádiófrekvenciás és mikrohullámú sugárzás megszüntetéséig terjednek. A törvényjavaslat azt javasolja, hogy minden légköri tevékenység állami engedélyhez kötött legyen.

 

 

Összefoglaló

Szabályozást hoz létre a veszélyes kibocsátások csökkentése érdekében a környezet manipulálásának tiltásával, és az élet- és vagyonbiztonságot elősegítő önkormányzati projektek számára állami vagyonkezelői alapba gyűjti az alkalmazási és szabálysértési díjakat.

 

https://legiscan.com/RI/bill/H7787/2022

A jogszabály teljes szövege itt olvasható:

https://webserver.rilegislature.gov/BillText22/HouseText22/H7787.pdf

https://www.pokolafoldon.hu/blog/rhode-island-bemutatja-a-the-clean-atmosphere-act-a-geoengineering-elleni-torvenyjavaslatot