Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter csütörtökön elismerte; Ausztria a határok lezárását fontolgatja, ami vélhetően láncreakciót indít el a balkáni bevándorlási útvonalon elhelyezkedő országokra vonatkozóan.
A hét folyamán az osztrák külügyminiszter öt térségi országba látogatott el, hogy vezetőikkel megbeszélést folytasson a határ lezárásának kérdéséről. Kurz hétfőn Boszniába, később Szerbiába, Montenegróba és Albániába látogatott el, majd a körút pénteken Macedóniában tett látogatással végződött. A külügyminiszter hétfőn a boszniai sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy Ausztria közös megoldást próbál találni a kérdésre, mert ha egyszerűen lezárják a határokat, az főként a nyugat-balkáni országokra helyezne nyomást. Kurz úgy fogalmazott: nem akarunk senkinek a vállára további terhet tenni. Kijelentéseiből ugyanakkor egyértelmű volt, hogy a határok lezárása kapcsán nem csak a nyugat-balkáni országokra összpontosított migrációt és abból adódó humanitárius helyzetet tekintik szem előtt, hanem az annak következményeként kitermelődő újabb biztonsági kockázatot; a balkáni országok túlterhelésével egy újabb fokozottan instabil régió keletkezne az Európai Unió határain, ami a terroristák háttérbázisává válhat.
Aleksandar Vucic szerb kormányfő kedden a közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy amennyiben Szlovénia és Horvátország lezárja a határokat, Szerbia is ugyanezen intézkedésre kényszerülhet. Bár a határ lezárása szerb részről nem azonnali reakcióként fog történni, Vucic egyértelművé tette, hogy megvédik a határt Macedónia felől, amennyiben a migráció nem kezd lassulni.
Kurz montenegrói látogatásakor újságírók kérdésére válaszolva kifejtette, hogy bár Montenegró nem elsődleges tranzitország, a határok lezárása miatt a balkáni migrációs útvonal nagy mértékben átrendeződhet – ennek részeként bármelyik ország tranzitországgá válhat, amit eddig nem sújtott a tömeges bevándorlás. Igor Luksic, Montenegró külügyminisztere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy készülnek arra a forgatókönyvre, melynek részeként Ausztria lezárja határait a migránsok előtt. Osztrák részről szintén egyértelművé tették a helyzetet; az, hogy kezdetben befogadják a menekülteket, nem jelenti, hogy a későbbiekben is befogadóak maradnak. Ausztria 2015-ben 90 ezer menedékkérőt fogadott be, januárban azonban bejelentette, hogy 2016-ban ez a szám legfeljebb 37500 lesz, és 2019-ig összesen 127500 menedékkérőt fogadnak be, mert ennyit engednek meg az ország lehetőségei. Ez a keret gyakorlatilag a nagy migrációs hullám első évében kimerült, ezért jöhet az osztrák határzár.
Kurz kijelentése szerint tisztában vannak azzal, hogy amennyiben lezárják a határokat, ez láncreakciót indít el a Balkánon, és számos más ország kényszerül ugyanilyen intézkedés meghozatalára. Hogy az osztrák határ lezárásakor a balkáni országokra mekkora nyomás nehezedik, az elsősorban a tengeri határok védelmében érintett országok, Görögország és Törökország hozzáállásán múlik.


http://www.hidfo.ru/2016/02/lezarjak-a-szarnyas-kaput-lancreakcio-indulhat-a-balkanon/