Ahogy a nyugati hegemónia a végéhez közeledik, a blokk végül arra kényszerülhet, hogy Nagy-Eurázsia nyugati félszigeteként definiálja magát újra.

Az Egyesült Királyság kilépése után Magyarország kelet felé fordulása ismét leleplezi, hogy a liberális fanatizmus hogyan tépi szét az EU-t

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) üzbegisztáni találkozója geoökonómiai földrengést váltott ki, mivel az olyan eurázsiai óriások, mint Kína, India, Oroszország, Pakisztán és Irán új szintre integrálják gazdaságaikat.

Eközben Törökország az első NATO-országként szeretne csatlakozni a csoporthoz.

A találkozó utórezgései Európában is érezhetők. Pontosabban, ahogy itt ülök a Magyar Nemzeti Bank által szervezett Budapesti Gazdasági Fórumon, érzem az SCO szamarkandi szellemét, ahogy az eurázsiai jövő megrajzolódik.

 

 

A nemzetközi gazdasági rendszer összeomlása

A liberális nemzetközi gazdasági rendszerek általában akkor alakulnak ki, amikor a gazdasági hatalom egy erős vezető alatt összpontosul. A hatalmas költségvetési súly koncentrációjával a kollektív Nyugat képes volt "jóindulatú hegemónként" fellépni, amely képes volt közjavakat szállítani és bizalmat teremteni egy stabil nemzetközi gazdasági rendben. Ez volt az Európai Unió, amelybe Magyarország az 1990-es években integrálódott, amikor az USA volt az egyetlen szuperhatalom, és az EU-t a kontinens gazdasági és társadalmi jólétének mozdonyának tekintették.

Három évtizeddel később azonban már egészen más a világ. Az EU relatív részesedése a világgazdaságból folyamatosan csökken, miközben az ipar versenyképessége romlik, az adósság fenntarthatatlan magasságokba emelkedik, és az euró jövője borúsnak tűnik. Az Egyesült Államokban a gazdasági helyzet és a politikai stabilitás problémái szintén aggodalomra adnak okot.

Brüsszel szintén képtelen a szélesebb körű együttműködés elősegítésére. A blokk soha nem volt képes befogadni Oroszországot, a kontinens legnagyobb államát, ami a hidegháborús dinamika újjáéledését okozta. A nemzeti parlamentek politikai szuverenitásának megőrzésére vonatkozó brit követelésnek sem tudtak eleget tenni, ezért Nagy-Britannia kilépett az EU-ból. Most úgy tűnik, hogy Magyarország és Lengyelország konzervatív törekvései számára sincs hely az európai sátorban. Mivel a blokk azzal fenyegetőzik, hogy felfüggeszti a Magyarországnak szánt milliárdos támogatásokat, egyre nehezebbé válik a politikai függetlenség megőrzése.

Amikor egy gazdasági hegemón relatív hanyatlásnak indul, a nemzetközi gazdasági rendszer kezd széttöredezni. Az USA és az EU a nemzetközi rendszerben elfoglalt pozíciójuk megvédésére gazdasági kényszert alkalmaznak szövetségesekkel és ellenfelekkel szemben egyaránt. A Nyugat megszakítja az olyan rivális hatalmak ellátási láncait, mint Kína és Oroszország, hogy megakadályozza felemelkedésüket, míg a barátokat és szövetségeseket, mint India, Törökország és Magyarország, szintén megbüntetik, ha nem mutatnak geoökonómiai lojalitást. Ezt követően az egypólusú korszaknak vége. A Nyugat többé nem képes jóindulatú hegemónként fellépni a közjavak biztosításával vagy a bizalmon alapuló nemzetközi gazdasági rendszer igazgatásával.

 

 

Eurázsia felemelkedik

A nemzetközi gazdasági rendszer széttöredezik, mivel az elmúlt évtizedekben kialakult gazdasági függőségek fegyverré válnak. A bomlasztó technológiáktól kezdve a háborúkon át a környezetpusztulásig számos probléma fenyegeti a világot, a szükséges együttműködés azonban akadozik. Nyilvánvaló, hogy az egypólusú rendnek már vége, és helyette egy többpólusú rend van kialakulóban, amely a gazdasági összeköttetések felélesztésére és a stabilitás helyreállítására törekszik.

Ezt segíti elő a Nagy-Eurázsiai partnerség, amely egy új, többpólusú geoökonómiai ökoszisztéma kialakítását vonja maga után. Az eurázsiai szuperkontinens országai technológiai központjaik és pénzügyi központjaik között fejlesztik az összeköttetést, miközben fizikailag hatalmas infrastrukturális projektekkel új közlekedési folyosókat alkotnak.

Budapest célja, hogy az új eurázsiai geoökonómiai ökoszisztéma kulcsfontosságú csomópontjává váljon, és hogy többpólusú formában újjáéledjen a gazdasági összeköttetés. Magyarország volt az első közép- és kelet-európai ország, amely devizacsere-megállapodást kötött Kínával, és az első Európában, amely csatlakozott Kína trillió dolláros Övezet és Út infrastrukturális kezdeményezéséhez. Budapest nemcsak közelebb kapcsolódik Ázsia növekedési motorjához, hanem hídként is létrejön Kelet és Nyugat között.

Magyarország ellenáll az Oroszországgal szembeni további szankcióknak is, hogy megőrizze az energiaforrásokhoz való hozzáférést. Egyszerűen fogalmazva, Eurázsia feléleszti a globalizációt.

 

 

Konzervatív út

Magyarország eurázsiai útja konzervatív törekvéseivel is összhangban van. A kommunizmus és a marxista ember évtizedei után Magyarország természetesen arra törekszik, hogy a nemzeti kultúra, az egyház és a hagyományos értékek szerepét visszaállítsa nemzeti tudatában.

Mivel az új technológiák és a fékevesztett piaci erők zavarokat okoznak, a változás és a folytonosság között egyensúlyt kell teremteni. A konzervativizmus ezért az örökkévalóságban rögzíti a stabilitást, mivel a család, a hit és a hagyományok középpontba állítása összekapcsolja a múltat a jövővel, hogy felkészítse a társadalmat a zavarokra.

A kollektív Nyugat liberalizmusa azonban nem különösebben toleráns a konzervatív értékekkel szemben. Míg korábban a liberális nemzetállam volt a siker eszköze, az elmúlt években a liberalizmus elkezdett függetlenedni a nemzetállamtól. A liberális ember a multikulturalizmus, a radikális szekularizmus, a családnak mint a stabil társadalom fő intézményének elismerésétől való eltávolodás, valamint a hagyományos értékektől való idegenkedés révén rohamosan szabadul meg saját múltjától.

Ezzel szemben a többpólusú Eurázsiában való együttműködés nem jár politikai rendszer exportálásával vagy "értékek" körüli konformizmussal. Az eurázsiai ház különböző civilizációi gazdasági és kulturális összekapcsolódásra törekszenek, miközben megőrzik saját kulturális sajátosságaikat. Konzervatív országként Magyarország számára paradox módon könnyebbé válik európai sajátosságainak megőrzése a többpólusú eurázsiai formátumban.

Remélhetőleg Magyarország utat mutat majd Európa többi része számára a konfrontatív egypólusú rendből az együttműködő többpólusú formába való átmenet tekintetében - mint a Nagy-Eurázsia nyugati félszigetének.

https://www.pokolafoldon.hu/great-reset/europa-jovoje-mint-nagy-eurazsia-nyugati-felszigete