Ülősztrájkot tartottak a Quaestor károsultak az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt, követelve azt, hogy a Quaestor-törvény szerint kártalanítsák őket. A Quaestor törvény szerint 30 millió forintig kellett volna kártalanítania a károsultakat, ám a törvényt megtámadták az Alkotmánybíróságon.
Budapest, 2015. október 8. Quaestor-károsultak tartanak ülõsztrájkot az Igazságügyi Minisztérium épülete elõtt Budapesten 2015. október 8-án. MTI Fotó: Marjai János
Ítélet hiányában pedig nem fizet a kormány. A károsultak eddig csak a Befektetővédelmi Alaptól (Beva) kaptak kompenzációt, maximum 6 millió forintig. A Beva honlapján kiadott közlemény szerint az alap kötvénykibocsátásból finanszírozza a Magyar Nemzeti Banktól még júliusban felvett 110 milliárd forintnyi, 3 hónapos áthidaló kölcsönét. A kölcsönből 88 milliárd forintot fordított az alap a fiktív Quaestor-kötvényesek kártalanítására, a fennmaradó részt pedig a Buda-Cash és a Hungária ügyfelei kapják meg.
Kedden az is kiderült, hogy a Quaestor felszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) csak azok ellen indít pert, akik Quaestor-kötvényeiket közvetlenül a vállalat engedélyének felfüggesztése előtt adták el.
Budapest, 2015. október 8. Szakács László, a Magyar Szocialista Párt országgyûlési képviselõje beszédet mond 2015. október 8-án az Igazságügyi Minisztérium épülete elõtt, ahol Quaestor-károsultak tartanak ülõsztrájkot. MTI Fotó: Marjai János
Eközben Polt Péter, legfőbb ügyész visszautasította Varju Lászlónak feljelentését. A DK alelnöke azért tett feljelentést, mert szerinte Orbán Viktor a Quaestor bekövetkező csődjének tudtával – bennfentes információval visszaélve – menthette ki a csaló bróker barátjánál befektetett állami pénzeket. A DK közleményében megjegyezte, hogy aminek a gyanújával pár hete egy, a saját két millió forintját felvevő 77 éves budapesti hölgyet találtak meg a hatóságok, a hasonló, de 4 milliárd forint közpénzt kimenekítő minisztériumi akcióról hivatalos dokumentumban jelentik ki, hogy törvényes.
(Népszava)