2015. április 14., kedd

Hatalmas “Karcagi Brókerbotrány” – Az emberek milliókat, milliárdokat veszítettek

2 kormánypárti minisztere is van Karcagnak, és a mostani ügy kapcsán érintett vállalkozás tulajdonosi köre is kormánypárti elkötelezettség mellett volt ismert. A botrány hatalmas méreteket ölt.
Furcsa volt azt tapasztalni, hogy egyik helyi média sem volt jelen az eseményen, bár a délután során megjelent Fazekas Sándor miniszter egyik választókerületi mindenese, hogy fényképeket készítsen. (Ennyit érnek a választók Karcagon – fogalmaztak többen, míg a Jobbik karcagi elnöke jelenlétével is támogatta a károsultakat és informálódott a megoldási lehetőségek előtt.)
Szerkesztőségünkben jutott információk szerint a mai napon 11 óra körüli időben kaptuk a hírt: “Hatalmas tömeg áll a karcagi Táncsics körúti – vállalkozási – székhely előtt”. A károsultak ugyanis értesültek arról, amint egy neves vállalkozási kör “lelépett” a karcagi lakosok pénzével. Az összegekről pontosan nem tudni, de milliárdokra becsülik. Időközben a “rögtönzött gyűlés” székhelye átkerült a Püspökladányi úton lévő vállalkozási telephelyre, ahol rendőrségi megfigyelés mellett találkoztunk olyan családdal, akiknek a teljes megtakarítása – amely évtizedekben mérhető – tűnt el szűrén-szálán, és a sor természetesen nem teljes.)
Volt olyan is, aki ma intézte volna ingatlana adásvételét, annak pénzügyi rendezését tízmillió forintos értékben, és búcsút mondhatott mind a pénzének, mind pedig az ingatlannak…
Nincsenek szavak – nyilatkoztak többen tudósítónknak, és sokan “lincselő” hangulatban álltak tétlenül.
A mintegy 100 fős tömeg oszlatására több kísérletet is tettek időközben, de a kitartóak a helyszínen Dr. Séllei Ilona ügyvédi álláspontját is meghallgathatták. A délután 16 óra 30 perc körüli időben Teleki Zoltán – Karcag város rendőrkapitánya – is felszólalt (mire már többen hazamentek), amelyben a rendőrségi folyamatmenet elindításáról tájékoztatta a károsultakat és érintetteket. Arra a kérdésre, hogy személyes érintettsége (kára) van-e az ügyben, nem nyilatkozott.
Hírportálunk megkérdezte Dr. Séllei Ilona ügyvédet a károsultakat érintő lehetőségekről, aki az alábbiakat nyilatkozta:
Ha beigazolódik, hogy valóban bűncselekmény történt, vagy annak alapos gyanúja áll fenn- és a tények ebbe az irányba mutatnak- akkor a károsultaknak mindenképp a rendőrségi segítségen túl jogi segítséget is kell kérniük, mert nem csak büntető, de polgári vonatkozása is lehet az ügynek. A károsultaknál a gyorsaságon múlik minden. Elmondta még, hogy praxisban már volt sajnos hasonló esete, és az azt igazolta: gyorsan és hatékonyan kell fellépni, mielőtt teljesen ellehetetlenülnek a károsultak. Ezúton ajánlja fel segítségét az ügyvédnő, a károsultaknak az 5300 Karcag, Táncsics krt. 15. szám alatti irodájában – említette.
Hírportálunk szerkesztősége az üggyel kapcsolatosan kérdéssel fordult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánysághoz is, amely alapján holnapra ígértek tájékoztatást. (Amint megkapjuk a választ, úgy tájékoztatni fogjuk olvasóinkat!)
A helyi Jobbik tájékoztatása szerint a Quaestor (a már korábban említett fideszes szálakat taglaló brókerbotrányról korábban már beszámoltunk) ügyhöz kísértetiesen hasonló botrányról van szó. A végeredmény ugyanaz. Nézzék meg a karcagjobbik.tv tudósítását, riportját:

Amint további hírekkel szolgálunk, tájékoztatni fogjuk olvasóinkat!



20 milliárdos sikkasztás – több százan gyűltek össze

Több százan eljöttek a Kun-Mediátor Kft. iroda károsultjai közül, a karcagi városházára, hogy meghallgassák dr. Dobrossy István ügyvéd jogi tanácsadással egybekötött tájékoztatóját.
Azt még egyelőre nem tudni, hogy csak 1-2 milliárdról vagy akár 15-20 milliárd forintos sikkasztásról van-e szó, az majd akkor fog kiderülni, ha valamennyi károsult megtette a feljelentést – derült ki az ügyvédi tájékoztatóból. A szakember elmondta, már megtették a név szerinti feljelentést D.né ellen a rendőrségen, s azért nem ismeretlen tettes ellen, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a vagyonuk zár alá vétele, hiszen itt az időnek nagy szerepe van.
Az ügyvéd a jelenlévőknek elmondta, ha hazamennek, vegyék elő a szerződéseiket, nézzék meg az azon szereplő kiadási és bevételi oldalt, írják össze mennyi hozamot vettek fel, azt vonják le, s a megmaradt összeget adják be kárként. Arra is figyelmeztetett, csak olyan összegekről tegyenek feljelentést, aminek az eredetét is tudják igazolni. Az is elhangzott, a kft. 2013. december 31-ei mérleg szerint saját tőkéje nem éri el a 30 millió forintot, tehát sem eszköz, sem forrás oldalon nincs meg a több milliárd, amit a károsultak befizettek. Az ügyvéd szerint a cég eltűnt tulajdonosának célszerű lenne minél hamarabb jelentkeznie a hatóságoknál, s beszámolni arról, hová tűnt a befektetők pénze, vagy az milyen ingatlanban, értékekben tárgyiasult, mert ez enyhítő körülménynek számítana a büntető eljárás során. Mivel az utazási irodának nem volt jogosultsága befektetési szolgáltatásokat nyújtani, így az ügyfelek nem számíthatnak kártalanításra sem az Országos Betétbiztosítási Alaptól, sem a Befektetési-védelmi Alaptól.
– Hogyan próbál segíteni az önkormányzat a károsultaknak? – kérdeztük Dobos Lászlót, Karcag polgármesterét.
– Ahogy szerdán megígértem egy spontán lakossági fórumon, az önkormányzat a lehetőségeihez mérten megpróbál segíteni. Ennek több formája van, például ha bármilyen információval rendelkezünk, ami segíti a nyomozást, azt a károsultak és a rendőrség tudomására hozzuk. Helyet, teret adunk – mint ma is – minden olyan összejövetelnek, lakossági fórumnak, ami segíti az ügy felgöngyölítését és segítünk a jogi megoldás megkeresésében egy általunk megkeresett, gazdasági ügyekre szakosodott ügyvéd segítségével.
– A fórumon kérdésként elhangzott, az önkormányzat miért nem vállalja át az ügyvédi költségeket az emberek helyett?
– A költségvetés elfogadásakor mi nem tervezhetünk be olyan összeget, ami egy bűncselekmény károsultjainak a kártalanítását szolgálná – hangsúlyozta a városvezető, aki szerint abban lehet bízni, hogy ha bebizonyosodik a bűnössége a cég tulajdonosainak, akkor a rendelkezésükre álló vagyonok, ingatlanjaik eladásából lehet várni a kártalanítást. Mint a tájékoztatón ügyvéd úr is elmondta, én is azt tudom tanácsolni, fontos, hogy minél gyorsabban és minél többen fogjanak össze, s tegyék meg a konkrét összegekre a feljelentést.
(szoljon)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése