Irán olajminisztere, Bidzsan Zangeneh bejelentése szerint az országnak a következő 12 hónap során több mint 40 milliárd dollár külföldi befektetésre van szüksége az olajiparban.
A miniszter a Bloomberg hírügynökségnek adott interjút, amivel nem titkolt célja, hogy amerikai magánbefektetőket invitáljon az iráni olajiparba. Bidzsan a lapnak nyilatkozva azt mondta, a március 20.-tól kezdődő új költségvetési év során az olajszektorba elsősorban külföldi befektetőktől és magánvállalatoktól kell érkezzenek források.
Teherán az atomprogramról folytatott tárgyalássorozat háttérfolyamataként számos nyugati nagyvállalattal megállapodott a szankciók eltörlése utáni időszak befektetéseiről – ezek az együttműködések az új költségvetési év kezdetével kezdenek majd láthatóvá válni.
Az olajminiszter szerint kezdeti lépésként azt remélik, hogy a 2016. januári szinten tartják az kitermelést, ami mintegy napi 4 millió hordó olajtermelést jelent. Az iráni kitermelés március közepére 3,1 millió hordó/nap szintre süllyedt, amit a jövőben nyugati magánvállalatokkal fokoznának.
Teherán azonban az olajkitermelés hosszú távú növelésében is érdekelt, ami várhatóan a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének áprilisi ülésén fog a figyelem középpontjába kerülni, miután Szaúd-Arábia vállalta a kitermelés fokozásának beszüntetését. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter elmondása szerint a Katarban tartandó találkozón több mint 15 ország képviselői jelennek meg.
2014. júniusa és 2016. januárja közt az olaj világpiaci ára 115 dollárról 30 dollárra csökkent, ami komoly gazdasági terhet jelent az olajexportőr országoknak. Bár az olaj árának csökkenése a közhiedelem szerint pozitív fejlemény, számos afrikai országnak is fő bevételforrása az olajértékesítés, így a tartósan alacsony árak további migrációs hullámokat indíthatnak el Afrikából.

http://www.hidfo.ru/2016/03/iran-nyugati-maganbefektetokkel-boviti-az-olajipart/