Mihail Szaakasvili, Grúzia körözés alatt álló volt elnökének személye mindennapos botrányok középpontjába került Ukrajnában, miután az államfő kinevezte az Odessza régió kormányzójának. A bukott atlantista politikus egy újabb interjújából kiderült, hogy nem csak körözése és kiadatásának megtagadása, valamint kormányzói kinevezése körül adódtak problémák, hanem Ukrajnában tartózkodása újabb ügynökbotrányt von maga után.
Szaakasvili 2013 végén menekült el Grúziából, miután pártját elsöpörte a népharag, és politikai ellenfelét beiktatták államfőnek, visszatért nyugati szponzoraihoz. 2013 decemberében már az Egyesült Államokban tartózkodott, ahol átmenetileg a Massachussets állam béli Tuft Egyetemen biztosítottak neki jól fizető megbízásokat. 2013 december végén Kijevbe érkezett, ahol lázította a kormányellenes csoportokat, és megbeszéléseket folytatott államellenes szervezkedést folytató atlantista politikusokkal. 2014 júliusában Grúzia megindította a büntetőeljárást Szaakasvili ügyében. A volt elnököt hatalommal való visszaéléssel vádolták, de azóta több párhuzamos ügye is folyamatban van, mert neve több korrupciós ügyhöz kötődik, és bebizonyosodott, hogy elnöksége idején magánvagyona is megsokszorozódott. 2014 szeptemberére a grúziai hatóságok lefoglalták Szaakasvili Grúziában tartott vagyonát.
Büntetőeljárása megkezdését követően Grúzia hivatalos úton kérte az Interpoltól, hogy adják ki a nemzetközi körözést Szaakasvili ellen, amit az Interpol azóta nem tett meg. A bukott politikus Grúziából elmenekülését követően számos térségi országban próbált menedékjogot szerezni, köztük Magyarországon is; akkori sajtóinformációk szerint Szaakasvili igazságügyi minisztere Áder János tanácsadójaként működött, és kormányának több tagja a térségi országokban kapott új megbízásokat. Szaakasvilit 2014 szeptember végén Törökországban látták, majd a görög hatóságok fogták el. Görögország azonban nem volt köteles kiadni őt Grúziának, mivel az Interpol még nem adta ki ellene a nemzetközi elfogatóparancsot, annak ellenére, hogy Grúzia azt már korábban kérte. A görög rendőrök így elengedték Szaakasvilit, megbízói pedig gondoskodtak arról, hogy ő is jól fizető “munkákat” kapjon más, nyugati befolyás alatt lévő térségi országokban. Akkori sajtóinformációk szerint Zurab Adeishvili volt igazságügyi miniszter Áder János tanácsadójaként dolgozik (dolgozott), ami nem is lenne meglepő, tekintve, hogy Szaakasvilit pedig egy szomszédos országban juttatták hasonló megbízáshoz. Szaakasvili eleinte egy Soros György javaslatára összeállított szakértői gárdaként dolgozott az ukrán kormány tanácsadójaként, míg végül Arszenij Jacenjuk helyettesének nevezték ki.
Május elején Cyril Gaburici, Moldova miniszterelnöke Kijevben járt, majd egy nyilvános sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Szaakasvili Moldovába utazik, és egy korrupcióellenes testületben fog szakértőként működni. Úgy tűnik, a bukott atlantista politikusokra még mindig nagy piaci igény mutatkozik Kelet-Európában, mert végül nem Moldovában végezte, hanem alig egy héttel később Petro Porosenko kinevezte az Odessza régió kormányzójának, és megkapta az ukrán állampolgárságot.
Szaakasvili most a Rusztavi-2-nek adott interjú során arról beszélt, hogy mióta elhagyta Grúziát, folyamatosan titkos-ügynökök vannak a nyomában. Elmondása szerint Grúziának mostanra több országgal is kémbotránya alakult ki, a térségi országokban több, őt megfigyelő titkos-ügynököt elfogtak, és most Grúzia követeli saját kémeinek kiadását. Szaakasvili elmondása szerint több országból egyszerűen deportálták az utána küldött grúziai ügynököket, de “egy országban” (vélhetően Ukrajnában) még mindig fogva tartják őket. Az ukrán nemzetbiztonsági hivatal kijevi főhadiszállásán az atlantista puccs óta az amerikai zászló is fel van vonva, a két ország titkosszolgálatai “intenzív együttműködést folytatnak”, így vélhetően a CIA vette kezelésbe a grúziai szolgálatok embereit.
Grúzia belügyminisztériuma eközben tagadja, hogy a titkosszolgálataik más országokban is működnének (!). Petro Porosenko ukrán államfő azonban kiadott egy rendeletet, miszerint Szaakasvili életére ukrán különleges alakulatok fognak vigyázni.

http://hidfo.ru/2015/06/a-terseg-fekete-tornya-ukran-katonak-vedik-szaakasvilit/