…A képviselők utazási juttatásairól szóló jogszabály lehetővé teszi a tömegközlekedési költségek megtérítését azon képviselőknek, akik cserében lemondanak a kártyáról. Havonta csupán 4-6 ilyen politikust tartalmaz a nyilvántartás, közülük a legismertebb név a DK-s Vadai Ágnes havi átlagban 15 ezer forinttal. Ha ezeket összeadogatjuk, talán jobban megérné éves bérleteket venni az állami támogatásból, de ne kritizáljuk a politikust, hiszen tényleg az ő utazásaira megy el szinte a legkevesebb közpénz.
Találtunk ugyanakkor a tömegközlekedők között is hajmeresztő összegeket. Kissné Köles Erika a 13 nemzetiségi szószóló egyike az Országgyűlésben, a szlovén kisebbség parlamenti képviselőjeként bizonyára sokat vonatozik, mégis ütnek a számok a neve mellett: május óta van két nullás hónapja is, de van 195 ezres, 178 ezres és 114 ezres is. Ezeket az összegeket csak belföldi tömegközlekedésre lehet használni, így különösen magasnak tűnnek.
Mi van azokkal, akik tankolnak ezerrel, miközben kocsijuk sincs?
Közhely, hogy a politikusok vagyonnyilatkozata nem mutatja meg a valós vagyonukat. Mi most mégis induljunk ki ezekből a dokumentumokból, és abból, hogy a képviselők szentnek tekintik az esküjüket.
Magyarán nem hazudnak, amikor kitöltik a papírokat.
Márpedig ha innen nézzük az üzemanyagkártyás rendszert, akkor azt a furcsaságot fedezzük fel, hogy az évente sok százezret vagy akár milliós összeget elautózók egy részének – a vagyonnyilatkozata szerint – saját autója sincs.
bevall
Például Ágh Péter és Bánki Erik többször 150-200 ezer forintért tankoltak, ámde nincs kocsijuk, és a havonta 50-60 ezerért tankolók között is vannak autó nélküli politikusok, úgymint Gyurcsány Ferenc és Szél Bernadett. Hogyan lehetséges ez?
A pontos válaszért muszáj szó szerint idéznünk a 2012. évi XXXVI. törvény 109. § (1) bekezdését, olyan szépen el van rejtve benne a lényeg: “A képviselő – a miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a házelnök, az alelnök, a képviselői megbízatással rendelkező háznagy, a képviselőcsoport vezetője, valamint annak a polgármesteri megbízatást ellátó képviselőnek a kivételével, aki nyilatkozata alapján polgármesteri megbízatásával összefüggésben személygépkocsi használatra jogosult – nevére, valamint az általa – a saját vagy hozzátartozója használati jogát igazoló közokirat vagy teljes bizonyító erejű magánokirat alapján – megjelölt személygépkocsi forgalmi rendszámára szóló – egy, az Országgyűlés Hivatala által biztosított, másra át nem ruházható, készpénzre nem átváltható -, üzemanyagtöltő állomáson felhasználható üzemanyagkártya (a továbbiakban: üzemanyagkártya) használatára jogosult.”
Vagyis a képviselők olyan jogszabályt szavaztak meg magukra vonatkozóan, ami nem írja elő, hogy legyen saját tulajdonú autójuk az éves szinten akár milliós tankoláshoz.
(vezess)