2016. január 4., hétfő

Exportáljuk a GMO-mentes szóját, miközben génmódosítottat importálunk

Magyarország szerencsés helyzetben van, mert a GMO-mentesség célként jelenik meg az Alkotmányban és a pártok között ebben egyetértés van. Miközben Európában a hangulat és a jogszabályi környezet erősen génmódosítás-ellenes, addig a világ más részein, például Amerikában engedélyt adtak az első étkezésre szánt GMO-állat tenyésztésére, a gyorsan nagyra növő lazacra. Eközben Indiában kudarcot vallott a génpiszkált gyapot, a gazdák kártérítést követelnek. Vannak azért biztató hírek is: Oroszország lehet az ökológiailag tiszta és jó minőségű bioélelmiszereinek legnagyobb szállítója a világon.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) szakemberei a laboratóriumban vizsgálják a forgalomba hozott vetőmagokat. MTI Fotó: Balaton József

Figyelembe véve az ország termőföldjeit és vízkészletét, nem csak magukat képesek ellátni jó minőségű és ökológiailag tiszta élelmiszerekkel, hanem az egész világot. Idehaza pedig okostelefonnal beolvasható QR-kóddal lehet ellenőrizni a pultban lévő sertéshús származását, így igazolva azt, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett. A GMO-mentes Magyarországért Egyesület célként tűzte ki a génmódosított takarmányok kiszorítását – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Magyarország jó helyzetben van, hiszen a szóján kívül minden olyan takarmányanyag rendelkezésre áll, mely génmódosított szervezetet nem tartalmaz. Magyarország évente 600 ezer tonna extrahált szójadarát használ fel, ennek 90 százaléka génmódosított, és elsősorban Dél-Amerikából származik – mondta Kulik Zoltán alelnök.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) szakemberei a laboratóriumban vizsgálják a forgalomba hozott vetőmagokat. MTI Fotó: Balaton József
Hozzátette: 70 ezer hektáron mintegy 140 ezer tonna szójabab terem Magyarországon. Ennek több mint 70 százalékát külföldre adjuk el, mert értékes, GMO-mentes, és megfizetik. Mi pedig külföldről vesszük a génmódosított szójababot sokkal olcsóbban – magyarázta.
Zászlós Tibor elnök arról beszélt: az egyesület egyik tagja, az Alföldi Tej jelezte, GMO-mentes jelöléssel látja el termékeit, ez már megjelenik az áruházak polcain.
Ahhoz, hogy GMO-mentes legyen Magyarország, Ausztriához hasonlóan kis kezdeményezéseknek kell összeforrni, egyesülni, de ilyenek már vannak az országban.

Híradó

1 megjegyzés:

  1. A hajdani élelmiszerben gazdag országnak nem szabad semmilyen, itt megtermelhető és feldolgozható , alapvető elelmiszert behozni!
    Minden kincsnél értékesebb az élelmiszer, hiszen minden napi eledelünk, minden napi életünk!
    Saját létbiztonságunk miatt is, de a vidéki foglalkoztatás és fejlődés miatt is meg kell újítani a falvak általános foglalkoztatását!
    Háztáji" bab, borsó, zöldség félék termesztésének és felvasárkásának, helyben feldolgozásának itt az ideje.

    Az egészséges, ősi élelmezési növényeket, gyógynövényeket helyben kel termelni, felvásárolni, feldolgozni.
    Pl: a kukorica liszt, kása emberi fogyasztása is egészséges...
    A hajdina, köles, csicseri borsó, bab, lencse és más bab- félék szinte gyógyhatásuak, mégis vagy nem lehet kapni, vagy nagyon drágák. Ezek termelési költsége nem több az átlagnál.
    Az emberi fogyasztásra alkalmas terményeket pedig felejtsék el a " zöldfűlűek, mert amit meg lehet enni éhező világunkban, azt nem használhatjuk üzemanyagként, hisz az már embertelenség lenne!

    VálaszTörlés